ОЕБС у служби злочина

OSCE1

Новембарски локални избори на КиМ остаће упамћени по ужасном притиску Београда на Србе у покрајини да по сваку цену изађу на гласање организовано од стране коалиције злочинаца који су годинама спроводили геноцид над српским народом, како би се терористи, наркодилери и трговци људским органима пресвучени у одела политичара прогласили демократама, а њихова накарадна творевина „успелом државом“. Иако су забележена бројна кршења основних изборних правила од фалсификовања бирачких спискова и дуплог гласања до пребијања Срба који нису хтели да изађу на изборе, представници САД, ЕУ али и званични Београд пожурили су да изборни процес прикажу као демократски и успешан. А било је и оваквих ситуација. Трудници Весни Ћосић је запрећено да изађе на изборе и гласа за листу „Српска“ коју подржава званични Београд или ће у противном изгубити социјалну помоћ у износу од 7.000 динара која јој је једини извор прихода. Како је објаснио Марко Јакшић на дан избора непознати људи су ишли по кућама и терали Србе на гласање. Сви су били на истом послу – терористи Росу, Кфор, Цивилна заштита и Жандармерија у цивилу, значи и Београд и Приштина и Брисел, са тежњом, да направе такозвано независно Косово, рекао је Јакшић.[1] Обезбеђење Вучићевог пулена на шиптарским изборима, Крстимира Пантића пребијало је раднике ЈКП Стандард који су одбили да гласају.[2] Уз све ово на биралиштима су се појављивали наоружани Албанци.

У свему се истакао и ОЕБС чији су представници похвалили одржане изборе као демократске. Међутим, према неким подацима управо је ОЕБС учествовао у фалсификовању бирачког списка и другим изборним махинацијама. Како је навео Ненад Рикало српски члан тзв. Централне изборне комисије Косова, ОЕБС је директно учествовао у креирању бирачког списка на коме је било пуно грешака. За четири општине на Северу КиМ ОЕБС је више од хиљаду и по бирача уписао два пута. У бирачком списку за Северну Митровицу постоји неколико стотина људи који су два пута уписани са истим именом и презименом, истим датумом рођења и различитим матичним бројем – из српског и „косовског“ документа. Сви су они имали право да два пута гласају и све је то било толерисано, закључио је Рикало.[3] Такође, ОЕБС је на поновљеним изборима у Косовској Митровици на три бирачка места једноставно одузео гласачке листиће и пренео их у Косово Поље како би били пребројани. Изборни материјал је за то време био под њиховом потпуном контролом.

Ипак љутња сарадника Хашима Тачија попут Ненада Рикала усмерена према ОЕБС-у делује бесмислено. Сами избори 3. и 17. новембра су спроведени по добро познатом моделу ове организације. Њихов смисао је био да се Хашим Тачи и његови терористи прогласе демократски изабраним функционерима независног Косова, а у том прљавом послу је активно учествова и власт у Србији. Подсетимо се да је након разбијања Југославије, задатак ОЕБС-а био да од РСК па до КиМ легализује злочине над српским народом, а злочинце прогласи демократама.

Када је ОЕБС завршио мисију у Хрватској, после 15 година деловања, генерални секретар Ламберто Занијер оценио је да су запослени у мисији свих тих година радили заједно са грађанима и властима Хрватске како би се остварио напредак у земљи и региону. Сарадња и помоћ ОЕБС-а у подручју заштите људских права, слободе медија, успостављању судова за ратне злочине, повратку избеглица и њихове имовине, области су у којима је остварен успех, рекао је Занијер. Хрватски председник Иво Јосиповић оценио је да је „ОЕБС значајно допринео завршетку сукоба у региону, посебно мирној реинтеграцији Источне Славоније, као и целокупном демократском развоју Хрватске.“[4] Радећи по смерницама САД, ЕУ и НАТО, ОЕБС је легализовао етничко чишћење и друге злочине почињене над српским народом у РСК и Хрватску прогласио демократском државом. Етнички чистом Хрватском би се данас поносили Хитлер и Павелић, а управо једна таква накарадна творевина је након завршене мисије ОЕБС-а, постала чланица ЕУ. Сличан процес је поновљен на КиМ.

Након окупације КиМ од стране НАТО пакта, ОЕБС-у је поверен задатак изградње „демократских институција Косова“. Он је полако али сигурно, корак по корак терористе „ОВК“ претварао у политичке функционере и препуштао им власт на свим нивоима. ОЕБС је израдио и посебан план рада са терористичком „ОВК“.[5] Шеф мисије ове организације на КиМ је био познати агент ЦИА Вилијам Вокер. Његов задатак је био да режира злочин који ће бити повод за агресију на СРЈ што је он и учинио у Рачку. Крајем 2010. године Вокер је објашњавајући мотиве и циљ свог деловања на Балкану, отворено подржао стварање велике Албаније.[6]

Посао Вилијама Вокера на КиМ наставили су други. Његов наследник, Вернер Алмхофер је још 2011. године изјавио да се на КиМ не дешавају етнички мотивисани злочини. Тада актуелно убиство Срба у Брђанима он је оквалификовао као „инцидент“. Аустријанац је коментаришући учестале нападе на светиње СПЦ закључио да ти „инциденти не погађају само објекте Српске православне цркве, већ и објекте католичке цркве и објекте који припадају исламској заједници“.  Таква врста инцидената, сматра Алмхофер, „није везана за етничку основу, већ се пре свега односи на класичне криминалне активности“, попут крађе новца који је тамо прикупљен или остављен. Спаљени средњевековни манастири, геноцид над Србима и трговина људским органима нису оставили довољан утисак на овог шефа мисије ОЕБС-а. Извршавајући задатак према којем још једна НАТО творевина на Балкану треба да буде озваничена као независна држава Алмхофер је две године унапред најавио да ће на КиМ бити одржати избори по Ахтисаријевом плану када Београд и Приштина буду постигли сагласност о томе.[7]

Тешко би било набројати све прљаве послове ОЕБС-а учињене на простору бивше Југославије. Његов рад је одувек био усмерен против српског народа и зато никог не би требало да чуди то што ова организација проглашава Тачијеве локалне изборе највишим изразом демократије. ОЕБС без поговора извршава вољу САД, ЕУ и НАТО и штити њихове интересе. Оно што забрињава је чињеница да му са на КиМ у истом послу придружила актуелна влада напредњака и социјалиста.

Борис Алексић / ФСК