Нови напади на Владику Артемија: Подигнута оптужница против Владике Артемија

VLADIKA ARTEMIJE

Београд — Више тужилаштво у Београду подигло је оптужницу против  епископа рашко-призренског у егзилу Артемија, сазнаје Б92.

Оптужницом су обухваћени и отац Симеон Виловски и директор Епархијског центра „Раде Неимар” Предраг Суботички и представник надзорног органа Јелена Шубаревић из Ниша.

Сви они се терете да су злоупотребили положаја одговорног лица у вези с располагањем новцем за обнову манастира на Косову у периоду од 2004. до 2009. године.

Како сазнаје Б92, оптужница се базира на налазу вештака који су утврдили да радови обављени на реконструкцији 17 верских објеката СПЦ вреде око милион евра, а да су плаћени двоструко више.

Суђење би могло да буде заказано чим се Виши суд изјасни о одговорима одбране на оптужницу, која се жали да им је она нејасна, као и да нису добили налазе вештака.

Сви оптужени су у истрази одбацили оптужбе, једино је Виловски недоступан домаћем правосуђу од 2010. године, кад је ухапшен у Грчкој, која је одбила да га изручи Србији.

Иначе, против Виловског и Суботичког је већ подигнута оптужница која их терети за злоупотребе са новцем за обнову верских објеката на Косову од 2004. до 2009. године и неосновану наплату укупно око 350.000 евра из епархијске благајне, за шта је суђење у току.

Б92 / Срби на окуп