Ивица Дачић: После избора ће се знати ко ће финансирати Заједницу српских општина на КиМ

dacic tera srbe na siptarske izbore

О финансирању Заједнице српских општина (ЗСО) биће речи после локалних избора на Косову и Метохији, најавио је данас премијер Србије Ивица Дачић, али већ сада је познато да би њено финансирање могло да се обезбеди из буџета Србије, „косовског буџета“ или међународних организација, али и из прихода општина.

Дачић је, одговарајући на питања новинара, подсетио да је финансирање ЗСО предвиђено њеним статутом на коме ће се радити, како је рекао, после завршетка локалних избора на Косову и Метохији 1. децембра.

„Направићемо статут ЗСО и биће јасно и на који ће се начин финансирати – то може да буде из буџета Косова, из буџета Србије и из буџета међународних организација, може и од прихода самих општина, јер постоје различите форме“, објаснио је Дачић.

Премијер Србије истакао је да ће тим поводом два пута посетити Брисел, 5. и 13. децембра, где ће са високом представницом Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон, између осталог, разговарати о имплементацији бриселског споразума и статуту ЗСО.

И високи званичник ЕУ Штефан Филе, додао је Дачић, обећао је да ће Унија са 15 милиона евра финансирати развој четири општине са севера Косова и Метохије.

Према његовим речима и приликом потписивања споразума о Интегрисаном управљању административним прелазима (ИБМ), предвиђено је да се ти приходи користе за финансирање четири општине на северу Косова и Метохије.

Координатор Управљачког тима за успостављање ЗСО Љубомир Марић прецизирао је у изјави Танјугу да ће могућност финансирања ЗСО из више извора бити јасно дефинисана Статутом Заједнице, али и да ће Приштина морати да мења своје одређене законске регулативе уколико жели да поштује бриселски споразум.

С друге стране, министар у косовској влади Ненад Рашић изјавио је за „Политику“ да се у предлогу буџета „Косова“ за следећу годину нигде не помиње финансирање Заједнице српских општина, али и напомиње да у буџету увек има додатних средстава која могу бити преусмерена.

„Међутим, уколико се буџет и усвоји без те тачке у буџету Владе Косова има додатних средстава која би била преусмерена, а односила би се на оно што је договорено у Бриселу“, рекао је Рашић.

Танјуг