Одељење спољних послова РПЦ сматра, да ће Путинова посета Ватикану ојачати православно-католичкe односe

11 November 2002 
Meeting between the NATO Secretary General, Lord Robertson and the President of the Russian Federation, Vladimir Putin in the Hotel Hilton, Brussels.
President Putin during the Press Point.

Моска / Ватикан – У Одељењy за спољне послове Рускe Православнe Црквe очекују да ће сусрет између председника Владимира Путина и римског папе Франциска дати додатни подстицај за односе између православних и католика.

„Надамо се да ће састанак између председника Путина и римског папе ојачати односe између Русије и Ватикана, као и Руске Православне и римокатоличке цркве“, – изјавио је новинарy, „Интерфаксa-Религија“ 21 новембра 2013 године, портпарол Одељењa спољних послова Руске Православне Цркве.

Истовремено, агенцисјки саговорник је приметио да је ово састанак лидера две државе. Што се тиче верских питања, њих обе цркве упоредо решавају, додао је исти саговорник.

Како је речено, Путин и понтифик ће се састати током посете руског председника Ватикану 25 новембра 2013 године. Ово ће бити трећa у историји посетa руског председника Ватикану, како су децембра 2009 године, у пуном обиму обновљени пуни дипломатски односи.

Раније се руски председник Владимир Путин састајао са Јованом Павлом II 2000 и 2003 године и Бенедиктом XVI 2007 године.

Током предстојећег састанка биће покренуто питање, решавање ситуације у вези сиријског рата.

Извештава: Славиша Лекић / Васељенска ТВ