СТОП брзој храни!

STOP brzoj hraniБрза храна је јако лоша за тело и психу, а показало се да повећава и депресију. Зашто онда људи толико жуде за њом?

Прехрамбена индустрија разуме наш мозак далеко боље од нас самих и навелико искоришћава неке темељне реакције. Информишите се и станите им на крај.

Стручњак за биологију хране, Стевен Wитхерлy, проучава што то у некој храни изазива зависност. У свом извјештају Why Humans Like Junk Foodпојашњава неке скривене механизме.

Храна је укусна углавном због два фактора

Пре свега је битан сам осјећај док једете храну, а то укључује укус (слано, слатко…), затим је ту мирис, те осећај који имате кад је одређена текстура у устима (меко, тврдо, љигаво…).

Овај задњи фактор је посебно важан. Произвођачи хране потроше милионе долара како би осигурали праву хрскавост чипса или најбољи однос мехурића у пићу. Сви ти фактори заједно стварају осећај којег мозак повезује с одређеном храном или пићем.

Други фактор је нутриционистички састав хране, састав протеина, масти и угљенохидрата које садржи. У случају брзе хране, произвођачи траже праву комбинацију соли, шећера и масноће која ће узбудити ваш мозак те ћете тражити још.

Како научници стварају жељу

Динамички контраст

Реч је о динамичкој комбинацији различитих осета. На пример, производ који има тврђу хрскаву љуску у којој се налази укусни фил. То што се хрска да би се дошло до нечег меког и укусног попут фила, мозак прилично узбуђује. На том принципу раде се многи слаткиши и слана храна.

Изазива испуштање слине

Излучивање слине је нормално приликом једења, а што храна изазива више слињења то ће више пливати у устима и прекривати укусне састојке. Маслац, чоколада, сладолед, преливи за салату и мајонез изазивају више слине. Због тога многи уживају у оброку с преливом или храни која је по структури слична емулзији.

Нагло топљење

Храна која се нагло отопи у устима и ‘нестане’, шаље поруку мозгу да хране нема па и даље једете. На овом принципу направљени су многи чипсеви и сличне грицкалице.

Занимљиве комбинације укуса

Брза храна је направљена тако да комбинација укуса у њој никад не досади, односно да је се не можемо заситити тако лако као код природне хране. Сваки пут кад је загризете мозак осећа нови узбудљив осјећај.

Сећање на пређашње угодно искуство

Е ту психологија брзе хране збиља ради против вас. Мозак је регистрирао да је одређена храна донела ужитак, па ће сваки пут кад је видите или намиришете пожелети још. Ово сећање може изазвати и излучивање слине.

‘Репрограмирање’ је могуће?

Ако сте се навукли на брзу храну добро је знати да се ипак можете одвикнути. Што будете више јели здраву природну храну то ће жеља за брзом храном бити мања.

zdrave-namirniceСтратегије које могу помоћи:

1. Купујте на пијаци

2. У супермаркетима не залазите у средишње делове трговине, купујте само на рубовима (углавном је тако)

3. Не купујте производе на чијем се списку налази више од пет састојака

4. Једите разноврсну храну (мозак ужива у новим осетима)

5. Кувајте занимљиве комбинације здраве хране

6. Уместо да храном смирујете стрес, крените у шетњу

Народни Лек