Хојт Брајан Ји: САД желе да виде Косово у ЕУ

hojt_brajan

САД поздрављају изборе од 03. новембра и поновљено гласање на три места 17. новембра рекао је за КИМ радио Заменик помоћника државног секретара САД за европска и евроазијска питања Хојт Брајан Ји.

„Одзив је био добар. Јасно је да је пуно грађана Косова желело да учествује, желело да искористи своје демократско право гласа. Укупна оцена о спровођењу избора је позитивна, било је неколико инцидената, али свеукупно, избори су одржани у позитивној атмосфери и у складу са међународним стандардима. Свеукупно смо врло задовољни како су протекли избори на северу“.

Упитан да прокоментарише позиве на бојкот локалних избора којих је нарочито пуно било на северу Косова, Хојт је рекао да нико не би требао да буде присиљаван да изађе на изборе, подсећајући да у демократији грађани поред права, имају и одговорност да учествују на изборима.

„Иако, наравно, поштујемо одлуку грађана да не гласају, да учествују у бојкоту, ако то тако желите да зовете, мислим да су и на Косову, као и у већини других демократија, грађани боље заштићени када гласају, у односу на бојкот. Замолио бих грађане да размотре, ако их је неко позвао на бојкот, зашто је та особа или та партија тражила од њих да не искористе своје демократско право на гласање. Такође, и да упитају сами себе, желе ли да гласају, учествују и одлучују сами или желе да неко други одлучи уместо њих“, рекао је Хојт Ји.

На састанку с „председницом Косова“ Атифетом Јахјагом, раније током дана амерички дипломата је нагласио да САД желе да виде Косово и регион у Европској унији, додајући да Косово треба да настави реформе и процес демократизације.

КиМ Радио