Зукорлић: „Пљевља да буде главни град Санџака“

zukorlic muamer

Муфтија Исламске заједнице у Србији Муарем Зукорлић изјавио је да Пљевља треба да буде „главни град Санџака“, пишу медији у Подгорици.

Зукорлић је како су пренеели медији, на округлом столу у пљеваљској гимназији поводом 70. годишњице заседања Земаљског антифашистичког већа народног ослобођења Санџака, добио аплаузе за своје оцене о политичком статусу бившег Санџака, дела територије Црне Горе и Србије.

Према медијским наводима, Зукорлић је казао да је Санџак добио аутономију одлукама на Берлинском конгресу, када је Црној Гори и формално призната независност.

Како је Зукорлић објаснио, Санџак се налази између „окупације и самосталности“, а, наводно, требало би да се за то подручје нађе неко компромисно решење.

Зукорлић је раније више пута истицао да „питање Санџака“ треба решити кроз такозвану прекограничну аутономију. Он је, такође, често износио тешке оптужбе на рачун власти у Црној Гори, због наводно дискриминаторске политике према муслиманима.
Зукорлић је раније о тим политичким темама разговарао са председником опозиционог Покрета за промене Небојшом Медојевићем. Зукорлић је био најавио оснивање Бошњачке демократске заједнице у Црној Гори, партије каква са истим именом постоји у Србији.

БЕТА