Драшковић: Србији је место у НАТО

DRASKOVIC

Председник Српског покрета обнове Вук Драшковић је рекао да је на састанку са Александром Вучићем предложио да одмах отпочну преговори о приступању Србије НАТО, „јер је стратешки циљ Србије улазак у ЕУ, а већина земаља из ЕУ је и у НАТО“, али да је лидер СНС-а одговорио да Србију у томе спречава скупштинска резолуција о војној неутралности.

Лидер Српског покрета најавио је да ће СПО бити на листи Српске напредне странке на изборима у Београду. „Српска напредна страна је далеко снажнији партнер од СПО-а тако ми хоћемо да наступамо стратешки заједно, коалиционо на свим нивоима, али на листи СНС“, изјавио је Драшковић гостујући на јагодинској телевизији Палма плус.

Он је рекао да су и републички избори неизбежни и преко потребни. Драшковић је казао да је приликом разговора са лидером Српске напредне странке и потпредседником владе Александром Вучићем потврђена пуна сагласност око стратешких циљева и приоритета државе.

„Ја сам пренео безрезервну подршку СПО европској политици Александра Вучића, владе, косовској политици, Бриселском споразуму, успешно одржаним локалним изборима на Косову, борби протиив криминала и корупције“, казао је Драшковић.

Лидер СПО је истакао да је СПО гласао за избор владе, за њену реконструкцију без обзира што је опозиција „јер ми не можемо бити опозиција стратешким циљевима и интересима Србије“.

Драшковић је рекао да је Вучићу предложио и да се „хитно крене у реформу службе безбедности“, да се покрене поступак за усвајање закона о отварању тајних досијеа и да то буде урађено „уз помоћ стручњака из Европске уније и по узору на источноевропске земље које су то већ урадиле“.

Драшковић о Косову: Србија да прихвати стварност

Када је у питању Косово, Драшковић је рекао да Србија мора да прихвати стварност да близу 60 одсто чланица УН признаје независност Косова.

„Ми немамо право да негирамо ту стварност, ми морамо да прихватимо ту стварност, без обавезе да и сами признамо Косово, али са обавезом да поштујемо стварност и да са Косовом нормализујемо економске, културне и друге односе јер је то услов да имамо директне везе са нашим народом који живи на Косову“, рекао је Драшковић.

Бета