Александар Вучић: Србија спремна на повлачење тужбе против Хрватске

vucic(3)

Ниш, Београд – Александар Вучић изјавио да је Србија спремна на повлачење тужбе против Хрватске. Србија нема фашистичких испада као у Хрватској, додаје он.

Први потпредседник Владе је у Нишу још рекао и да кривица за то што до сада нису међусобно повучене опужнице Србије и Хрватске свакао није на Србији и, поред тога што су њени аргументи у том спору јачи од хрватских. Према његовим речима, Србија је спремна на повлачење тужби и труди се да сачува добре односе.

Он је подсетио да је Србија, на шта је више пута указао, „извозник стабилности“ у региону. „Једино код нас нема немира и нереда на националној и било којој другој основи, нема тих фашистичких испада каквих има у Хрватској „, рекао је он.

Вучић је додао и да Србија није покушавала ни то „да досољавамо“ Хрватској.

Он је навео да Србија жели добре односе, да с њене стране није било никаквих проблема да се повуку тужбе, и подвукао да смо сигурни да имамо јаче аргументе него Хрватска.

Вучић је оценио и да је наш правни тим изванредан и да је наша аргументација чвршћа и поновио да сигурно није кривица Србије што те тужбе нису повучене.

Подсетимо, Хрватска је недавно ојачала свој правни тим новим лицима, а председник Јосиповић најављује да ће његова земља учинити све да оствари најбољи могући резултат на суду.

Правни тим Србије неће се много разликовати од тима који је оборио тужбу Босне и Херцеговине да је Србија одговорна за геноцид у БиХ, пред истим судом. Тим чине домаћи и међународни стручњаци, на челу са Сашом Обрадовићем, који уверава да имају стратегију вођења процеса и да су потпуно спремни.

„То је дакле један специфичан поступак који практично има две фазе. Своју писану фазу и сада своју усмену фазу у којој се ми сада већ налазимо и која ће се завршити том расправом која почиње 3.марта. База тима је она која је чинила наш тим из спора са БиХ, који нас је тада прилично успешно заступао. Ту је и професор Андреа Цимерман из Немацке, професор Виљам Шабас, који је један од највећих стручњака у свету за правно тумачење геноцида“, казао је Обрадовић.

Он наводи и да и Србија попут Хрватске на листи сведока има домаће и стране, али да се још чека коначна одлука суда да ли ће сведоци бити позивани на сведочење или ће се у обзир узимати њихове претходне изјаве. Коначну пресуду не треба очекивати пре краја 2014. или почетка 2015.

Упитан да прокоментарише захтев за помиловање бившег шефа Државне безбедности Радомира Марковића, Вучић је рекао да је то на председнику Србије и поручио да су ставови владе и Министарства правде по том питању већ познати.

Б92