Србија без ГМО: Николић да не потпише закон о ГМО

gmo kanap

БЕОГРАД – Грађанска иницијатива Србија без ГМО, у сарадњи са више од 20 еколошких организација које се залажу за здраву Србију без ГМО, затражили су данас од председника Србије Томислава Николића да искористи своје уставно право и не потпише нови Закон о ГМО, којим ће сед легализовати промет ГМО производа у Србији.

„Грађани Србије, поборници Србије без ГМО, одлучно апелују да државно-политички врх донесе одговорну одлуку која ће бити у корист грађана, јер је реч о нашем здрављу и опстанку нашег потомства.

Здрава Србија мора бити изнад сваког личног и корпоративног профита,“ наводи се у отвореном писму тих органзиација, упућеном председнику Николићу.

Те органзиације су позвале председника да се са осталим људима из јавног живота који су већ подржали акцију против ГМО, придружи тој акцији и да, како се истиче, „заједничким снагама – једногласно, сачувамо Србију од ГМО“.

Грађанска иницијатива Србија без ГМО и удружења грађана која се залажу за здраву Србију, организоваће у среду, 4. децембра перформанс „Загрлимо Скупштину“, где ће у оквиру мирног протеста „Заједно за Србију без ГМО“, грађани формирати прстен око Скупштине Србије, држећи се за руке и борећи се за своја основна права.

Србија без ГМО мора бити приоритет, јер би увођење тих производа угрозило здравље људи и већ постоје истраживања у којима је доказано да ГМО производи изазивају бројне болести, попут тумора, стерилитета, оштећења унутрашњих органа и алергија, наводи се у саопштењу.

Танјуг