СКАНДАЛОЗНО: Шимунић славио успех Хрвата уз усташки поклич „За дом спремни“ (ВИДЕО)

sp-simunic

То сам увек желео да урадим и баш ме брига да ли ће неко да ме казни – рекао је Шимунић. Министар га критиковао

Фудбалски репрезентативац Хрватске Јосип Шимунић нашао се у центру пажње медија после синоћњег пласмана на Мундијал, пошто је после тријумфа над Исландом повео славље на „Максимиру“ узвикујућу, на микрофон, непримерене усташке пароле .

Искусни Џо је испред јужне трибине, преко разгласа, узвикивао „За дом“, на шта су му навијачи одговорали са „Спремни“. Шимунић је то урадио неколико пута, а на крају је и похвалио навијаче.

– То сам увек желео да урадим и баш ме брига да ли ће неко да ме казни. Какав ФАРЕ, какве тужбе, казне… Немам се чега стидети због тог „За дом спремни“, играо сам за свој дом, а они којима сметају ти повици могли би нешто мало прочитати и проучити историју. Ако то некоме смета, онда је то његов проблем. – рекао је 35-годишњи фудбалер Динама из Загреба хрватским медијима.

Овај гест Јосипа Шимунића и те како смета, чак и његовим земљацима и није наишао на одобравање комплетне хрватске јанвности. Медији су, или бар неки од њих, јавно истакли да искусног репрезентативца Хрватске на крају због свега, бар, мора бити стид. Преносимо део коментара новинара Тпортал.хр Александра Холига насловљеног са „Јосипе Шимунићу, имаш се чега стидети“:

“Ватрени” су одиграли изврсну утакмицу против Исланда ношени гласном подршком публике – и игра и атмосфера биле су онакве какве већ јако дуго нисмо видели. Славило се на трибинама, на улицама и у домовима… И онда је Јосип Шимунић, најстарији и најискуснији, узео микрофон у руке. “За дом”, повео је скандирање, а публика је спремно одговарала.

 

Заиста, ствар је опште културе знати да су се споменутим повиком поздрављали још бан Јелачић и његова војска у 19. веку, а неки тврде да (у сличном облику) потиче још од опсаде Сигета 300 година раније. Исто је тако општа култура знање и разумејавање зашто он данас више није примерен и зашто спада у категорију говора мржње.

 

Поклич “За дом спремни!” није патриотски. Он је то некада био док је Павелићев режим убијао људе друге расе, националности и вере, па чак и исте националности. Под тим покличем су убијани људи.

Знате ли ко је ово изјавио? Никакав левичарски агитатор, ФАРЕ-овац или УЕФА чиновник – то су речи бившег хрватског премијера Иве Санадера, дугогодишњег шефа странке која је одувек играла на карту патриотизма. Врло сличне изјаве наћи ћете међу политичарима на било ком делу идеолошког спектра (осим оног најмаргиналнијег) јер се антифашизам признаје као цивилизацијска тековина и вредност на којој је, између осталог, утемељен и хрватски Устав те сама хрватска независна држава…

Немојте сумњати да ће због овог геста Шимунић у светским медијима бити стављен на стуб срама. Уместо да се пише и прича само о сјајној игри екипе Нике Ковача, у насловима ће кроз муљ бити провлачен и “фашиста” Шимунић и Хрватска. На крају ће, наравно, уследити конкретнија казна.

Дакле није то само проблем онога коме смета. Јосип Шимунић покварио је предивно вече… Бацио је љагу на хрватску репрезентацију и на своју земљу – јер, како се то код нас увек волело рећи, “спортисти су наши најбољи амбасадори”.

Ако ни због чега другога, због тога га мора бити стид”.

ЈОВАНОВИЋ: ТЕБИ ТРЕБА ЛЕКЦИЈА ИЗ ИСТОРИЈЕ
Министар спорта, образовања и науке у влади Хрватске Жељко Јовановић критиковао је Шимунића што је, користећи усташке пароле, славио победу над Исландом и пласман на Светско првенство у Бразилу.
„Е мој Шимунићу, теби треба лекција из историје. Ако желиш, лично ћу да ти помогнем да добијеш доброг професора и схватиш какав је то поклич ‘За дом спремни'“ – написао је Јовановић на друштвеној мрежи Фејсбук.

Новости онлине