Ненад Рикало – 1500 гласача на северу КиМ два пута уписано

rikalo-oebs

ФРАНКФУРТ – Представници мисије Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) креирали су бирачке спискове, мешали се у рад изборних комисија и отворено играли за Приштину, тврди члан ткзв. централне изборне комисије (ЦИК) Косова Ненад Рикало.

Одлука ОЕБС-а да броји гласове у Косову Пољу има два мотива, сматра Рикало и додаје да је први да ОЕБС оправда сврху свог постојања – „осладиле су им се плате”, а други је много опаснији јер је политички.

„Људи из ОЕБС-а су већ у недељу ујутру казали да ће два аутобуса и четири комбија превозити чланове општинске изборне комсије и бирачких одбора. Чак су обавестили ЦИК да су Оливер Ивановић и Крстимир Пантић сложили с тим да се гласови пребројавају у Косову Пољу, што није тачно”, рекао је он у интервјуу франкфуртским „Вестима”.

Према његовим речима, смишљали су разне приче о безбедносним ризицима, а обичну гужву на биралишту су ЦИК-у представили као инцидент у коме је полиција интервенисала.

„У тренутку затварања биралишта слагали су да постоји одлука ткзв. ЦИК-а да кутије пренесу у Косово Поље. Одмах сам позвао ткзв. председницу ЦИК-а која ми је рекла да одлука није донета”, објаснио је Рикало.

Он је оптужио Едиса Арифлагића, човека који води одељење за „изборе“, као и „вечитог” саветника ОЕБС-а у ЦИК-у Бујара Башу да су обманули јавност, додајући да мисли да има још неколико људи унутар ОЕБС који су „намерно направили ту збрку и вршили притисак”.

Рикало је истакао да је ОЕБС то учинио најпре због наставка праћења „избора“.

„Ако постоје институције које су довољно способне да спроводе „изборе“, онда њихова мисија нема сврху. Изгледа да су им се паре од њихових дебелих плата осладиле, и да по сваку цене желе да продуже своју мисију. Потпуно су обесмилили рад општинских изборних комисија, немају поверења ни у бирачке одборе, али ни у своје раднике јер су на сваком бирачком месту била по два члана те мисије”, поручио је Рикало.

Други мотив је, према његовим речима, политички и много опаснији.

„ОЕБС се 14 година додворава приштинским властима. На дан „избора“ је организовао екскурзију за све чланове бирачких одбора да им се покаже где им је главни град на Косову. Вероватно је то био један од аргумената да убеде ткзв. ЦИК да треба да их доведу у једну институцију у Приштини да виде како изгледа бити део тих институција. Та политичка порука је веома опасна и играју се ватром. Митровица је опасно политички трусно подручје, и сви би требало да укажу ОЕБС-у да са тим не би требало да се играју”, истакао је он.

Рикало је даље казао да не зна у каквим околностима и са „каквим лажима” је ОЕБС успео да убеди његове колеге у ткзв. ЦИК-у да промене мишљење и да се пребројавање врши у Центру за пребројавање гласова.

„Количина неистина које сам чуо од људи које сам већ именовао превазилази сваку меру. Очигледно да је изјава ткзв. председнице ЦИК да у Митровици није било струје, нетачна. Верујем и да јој је ту информацију пласирао ОЕБС”, уверен је он.

„Први пут од када сам именован као члан ткзв. ЦИК-а видео сам да Приштина има своје ставове, Београд своје, а ОЕБС трећу причу. Службеници ОЕБС-а су на локалним изборима само стварали проблеме. Док се у једној општини њихов службеник понашао као модератор, у другој је већ изигравао неког ко се и пита и одлучује о свему”, објашњава Рикало.

ОЕБС је, према његовим речима, директно учествовао у креирању бирачког списка на коме има пуно грешака.

За четири општине на северу има више од хиљаду и по бирача који су два пута уписани, тврди Рикало додајући да у бирачком списку за северну Митровицу има неколико стотина људи који су два пута уписани са истим именом и презименом, истим датумом рођења и различитим матичним бројем – из српског и косовског документа.

„Сви су они имали право да два пута гласају и све је то било толерисано”, наводи Рикало.

Танјуг