Ново Брдо, „српска“ општина под албанском влашћу

albanizacijanovogbrdo

Ново Брдо је једна од новоформираних општина са већинским српским живљем у којој су на власти албански политички представници.

Због географске специфичности, центар општине Н.Брдо удаљен је од прве општинске зоне више од 20 километара.  У делу прве зоне настањено је неколико хиљада Срба у неколико околних српских села на периферији Гњилана, која ће због нагле продаје имања уз помоћ општинских власти бити потпуно албанизована у наредној деценији.
Константно исељавање Срба, последица је немогућности остваривања права на живот и слободу кретања, па се зато млади Срби из овог дела Косова и Метохије одлучују за одлазак у трећу земљу.
На потезу од Гњилана ка  Новом Брду, где се налази манастир Драганац, ниче ново модерно викенд насеље на имањима Срба који своју земљу продају у бесцење. За  изградњу велелпних вила у селу Макреш, Албанцима из општине Гњилане, поред Срба који метар свога имања продају за паклицу цигарета, значајно помажу и новобрдски општински челници којима урбанистички план није приоритет, већ потпуна албанизација подручја у коме Албанци никада нису живели пре 1999. године.

До сада је на овом делу новобрдске општине изграђено стотинак модерних викендица или велелепних објеката у готово нетакнутој природи. Да зло буде још веће, Срби продају имања у близини манастира Драганац, чија се шума константно уништава још од периода од 1999. године.
Општина Ново Брдо даје Албанским бизнисменима на употребу земљиште у атарима српских села у којима се покрећу разни бизниси, који изгледа имају за циљ потпуну албанизацију региона.
На најновијим косовским изборима уписано је неколико стотина бирача албанске националности више него на изборима који су одржани раније, са цаљем легалног освајања власти.
Инфраструктура у српским селима новобрдске општине није функционална иако су страним донацијама финансирани бројни пројекти који никада нису заживели. Изградња путева у српским селима основна је предизборна радња као метод за добијање српских гласова. Изградња путева обавља се уз непоштовање основних стандарда.
У српским селима око Гњилана урађено је неколико пројеката канализације и водовода, али због непрофесионалног извођења радова ови пројекти нису функционални иако су цифре готово милионске.
У планинским селима новобрдске општине Срби се суочавају са свакодневним крађама стоке и нелегалном сечом шуме, као и са узурпацијом пољопривредног земљишта од стране Албанаца староседелаца или оних који су се доселили након 1999. године.

Бројна села и засеоци у изразито планиснком делу Новог Брда потпуно су пуста или у кућама  живе искључиво изнемогли старци којима је једини спас народна кухиња из Прековца, која за Србе из ове општине припрема некоклико стотина оброка дневно.

Већину запослених у општини Ново Брдо, чија се управна зграда налази у селу Бостане, недалеко од новобрдске тврђаве чине Албанци. На местима предвиђеним за српску заједницу углавном се налазе Срби који су најчешће необразовани за обављање веома важних функција од којих у значајној мери зависи живот и опстанак Срба.
Регистрација возила  Србима и Албанцима новобрдске општине условљена је плаћањем свих комуналних такси и пореза који износи највише за људе који живе најудаљеније од центра ове новоформиране општине.

http://kosmet.net/index.php/component/k2/item/3175-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%B1%D1%80%D0%B4%D0%BE-%D1%81%D1%80%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BE%D0%BF%D1%88%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B0-%D0%B0%D0%BB%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BC-%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D1%88%D1%9B%D1%83