Вулину опет забрањен улазак на КиМ

VULIN ACA

БЕОГРАД – Министру без портфеља задуженом за Косово и Метохију Александру Вулину привремене институције у Приштини поново су забраниле улазак на територију АП Косово и Метохија, а како је рекао, та забрана је само доказ да се Приштина искрено боји успеха Грађанске иницијативе „“Српска““.

„Високи представник ЕУ у Приштини Семјуел Жбогар обавестио ме је да су привремене институције у Приштини поново одлучиле да забране мој долазак на простор Аутономне покрајине. Овај пут образложење је рок од 72 сата, иако сам ја захтев (да обиђе Штрпце) послао још у петак, а до уторка је прошло мало више од 72 сата“, прецизирао је Вулин у изјави Танјугу.

Он је оценио да Приштина наставља са политиком условљавања, са својом политиком покушавања да спречи државу Србију да спроводи Бриселски споразум, као и да показује страх и силеџијство где год може и кад год можзе
„Више је него јасно да је разлог забране мог доласка што сам требао да будем у Штрпцу, а тамо су требали да ме сачекају сви представници, сви будући градоначелници листе „“Српска““, а у Штрпцу листа „“Српска““ иде у други круг са представницима СЛС“ рекао је Вулин.

Министар је истакао да је Приштина јавно подржала СЛС „и јавно одлучила које то Србе жели и учиниће све што може да СЛС-у наши противкандидати буду што мања конкуренција“.

Листа Српска је освојила 17.000 гласова, а СЛС 7.000 гласова, прецизирао је Вулин оценивши да препоруке Приштине тешко да се „“пуно слушају““ када су Срби у питању.
„Ово је наставак насиља и наставак политике Приштине да где год може и како год може онемогућава Србима да учествују на изборима, да излазе на изборе. Као што се види Приштини се више не допада Бриселски споразум и она ће настојати да, колико год права може Србима да ускрати, она ће им ускратити“, рекао је он.

„Најновија забрана моје посете је мимо сваког договора, права и комуникације са ЕУ и са међународном заједницом и само је доказ да се Приштина искрено боји успеха Грађанске иницијативе „Српска“ подвукао је Вулин.

Он је поновио да је о забрани обавештен од стране ЕУ, и најавио да ће се поново обратити ЕУ, УНМИК-у…
„Обратићу се онима који по Резолуцији 12.44 и одговарајућим споразумима имају право да одлучују и управљају на простору Косова и Метохије. Одговорност међународне заједнице је да омогући слободу кретања – она мора да схвати да без активне улоге Владе Србије на Косову и Метохији није могуће спровести ни изборе нити је могуће спроводити живот за Србе на КиМ“, рекао је Вулин.

Према његовим речима најбољи доказ за то су избори у Косовској Митровици.
„Без ауторитета Владе Србије избори једноставно не би били могући, као што без учешћа Владе Србије живот за Србе на Косову и Метохији не би био могућ“, рекао је министар.

Он је додао да се стога мора водити рачуна о томе шта Влада Србије мисли, али исто тако се мора водити рачуна о томе да се омогући званичнима државе Србије да могу несметано да раде свој посао, да могу да буду са грађанима српске националности на Косову и Метохији

Вулин је рекао и да не зна докле важи та забрана, али је навео да се обратио и Бриселу и Жбогару и да од њих очекује да искористе свој ауторитет да Приштина поштује обавезе које је преузела.

Танјуг