Гласали милом или силом

glasanje milom ili silom
Фото: Сергеј Белоус

Милом или силом, уз око десетак косовских полицајаца на сваком биралишту, представнике цивилне заштите, са Еулексовим полицајцима са дугим цевима испред гласачких места, додатни ангажман Кфора, локални избори на три бирачка центра у Косовској Митровици у недељу су успели.

Излазност је у јутарњим сатима премашила сва очекивања, а није тајна да су масовно на биралишта долазили запослени у појединим јавним предузећима предвођени својим директорима.

За овакав вид гласања пронеле су се приче да је био под притиском, као и да је било и претњи губитком посла, али конкретне доказе новинари јуче нису могли да виде.

Отворена уцена

Оливер Ивановић, кандидат листе „Србија, демократија, правда“ који је у недељу гласао, за „Вести“ каже да поводом сличних радњи тражи оставку недавно именованог директора Центра за социјални рад у Косовској Митровици.

– Тражим оставку недавно Дејана Ђиновића, директора Центра за социјални рад, због злоупотреба положаја и кршења Закона о социјалној заштити, као и Закона о изборима због директне претње и уцене Весне Ћосић, која је пред порођајем, да гласа за листу „Српска“. Њу је позвала телефоном Душица Ђиновић, супруга Дејанова и од ње тражила да дође и прими хуманитарну помоћ и нешто новца и гласа за листу „Српска“ или ће у противном изгубити социјалну помоћ у износу од 7.000 динара (61 евро) која јој је једини извор прихода, што је она категориочки одбила.

– Весна Ћосић је о овоме обавестила Заштитника грађана Сашу Јанковића, али и јавност – каже Ивановић, који се јуче надао да ће на изборима победити он и његови сарадници.
Ивановић објашњава да је свестан отпора и несхватања изборног процеса међу грађанима за шта је оптужио директно Владу Србије за коју је рекао да је водила врло лошу кампању.

– Фаворизовати једну листу, убеђивати људе да дођу силом на изборе, давати нејасне одговоре на питања која грађани траже, то је пут како се дестимулише човек да изађе на гласање – казао је Ивановић, објаснивши „да је због свега тога антикампања имала много конкретније одговоре“.

Кандидат Грађанске иницијативе „Српска“ за градоначелника Северне Митровице Крстимир Пантић од раних јутарњих сати је задовољно трљао руке, јер очекује да ће бити изабран за градоначелника.

Признати резултате

– Настојмо да уредимо ову средину, а какав ће статус овога бити то не зависи од нас, рекао је Оливер Ивановић који је додао да ће признати све резултате избора укључујући и евентуалну победу кандидата ДПК Агима Деве.
– Ако Агим Дева буде председник ја ћу резултате признати, то је сигурно, и неће ми бити драго и пробаћу одмах да срушим ту власт – рекао је кандидат за градоначелника Косовске Митровице испред Иницијативе СДП.

Вулин поносан на грађане

Министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин каже да је поносан на грађане Косовске Митровице и задовољан одзивом на поновљеним изборима за локалне власти у овом граду.

– Ово је за нас празник. Срби у Косовској Митровици и на КиМ одлучили су да послушају све који им добро мисле- председника Републике, своју владу, патријарха и председника Републике Српске – нагласио је Вулин.

– Победила је држава, и велики број грађана који је показао привреженост држави Србији, решеност да подржава државну политику. Поносни смо на грађане који су масовно изашли на бирачка места. Укупно у сва три бирачка центра – гласало је 3.930 грађана до 13 часова, што је више од 12 одсто уписаних на бирачки списак. Ове излазност је резултат јасне поруке државе која је упућена након немилих догађаја 3. новембра. Имамо само спорадичне покушаје ометања бирачких пороцеса, што је у односу на тада, занемарљиво. Убеђени смо да ћемо славити победу – оценио је Пантић.

Он је сматра да ови избори ни на који начин не значе признавање косовске независности, већ само легализацију српских институција које су и до сада постојале.

Глас за бољи живот

– Дошли смо да гласамо, да будемо мирни, да живимо лепо, да будемо јачи. Очекујем да буде боље. Шта знам, ја сам старија жена од 75 година, и знам да треба да гласамо да живимо лепо – рекла је Ружа Ковачевић, која је у раним јутарњим сатима дошла на бирачко место у основној школи „Свети Сава“.

Њена суграђанка, Цвета Јакшић, очекује да све буде добро.

– Све најбоље очекујем, дошла сам и сада и прошли пут. И завршено!
Радоје Јокановић, који је такође рано ујутру дошао на гласање, како је рекао „биће боље“.

– Сада нас Србија штити, а овако смо били ни на небу ни на земљи – оцењује он.
Новина на биралишту је био долазак омбудсмана Косова Самија Куртешија. На питање да ли је видео да се наводно грађани терају да изашу на изборе, он је одговорио да нема такве информације.

И Оебс задовољан

Шеф мисије Организације за европску безбедност и сарадњу (Оебс) на Косову Жан-Клод Шлумберже задовољан је јучерашњим изборима. На питање о проблемима да неки од бирача нису били на списку за гласање, што се догодило и кандидату ГИ „Српска“ Крстимиру Пантићу, одговорио је да је упознат с тим.
– Упознат сам са ситуацијом да грађани иду на бирачка места на којима нису регистровани и да тако настају редови. Они могу гласати условним листићима у тим бирачким местима, али би било много боље да гласају на бирачком месту на коме су уписани у бирачки списак – објаснио је он.

Излазност

– Излазност до поднева је била 112 одсто. А чули смо да су Албанци одушевљени Пантићем и Ивановићем, па долазе на биралишта и траже да се упишу на списак да гласају – казао је саркастично Небојша Јовић, члан антиизборног штаба.

 

– Нико нам се није жалио да је натеран да гласа. Видели смо пуно људи у редовима. Терање грађана да гласају или не гласају било би кажњиво. Гласање треба да буде слободно – објаснио је Куртеши, додавши да прошли пут није дошао у северни део Косовске Митровице јер „нико није могао да му обезбеди безбедност“.

ДСС: Избори као политички циркус

– Одржали привремену Скупштину АП Косова и Метохије на којој смо рекли да су за нас избори завршени 3. новембра и све остало је политички циркус у коме ми не желимо да учествујемо, казао је за „Вести“ Марко Јакшић, посланик Демократске странке Србије.

– Власт у Београду разбила је бирачке кутије и ово је поправни за њих. Ми ћемо затражити у Скупштини Србије да се формира анкетни одбор и да он утврди све што се дешавало месец дана пре 3. новембра, ко је бацао бомбе и вршио притисак. Имамо прилику да видимо, нешто што није било ни у најбољим комунистичким временима да директори иду на челу, а за њима радници и они гласају.

– Постоје спискови ко је дошао, ко није дошао тај ће да изгуби посао. Непознати људи иду по кућама и терају људе да иду на гласање. Сви су на истом послу – РОСУ, Кфор, Цивилна заштита и Жандармерија у цивилу, значи и Београд и Приштина и Брисел, са тежње, да направе такозвано независно Косово – рекао је Јакшић.

Ј. Л. Петковић – Вести