Браћа Битићи високо на листи приоритета америчке администрације

braca bitici

ВАШИНГТОН – Албански кокус у америчком Конгресу припремио је нацрт резолуције, везану за убиство 1999. бивших чланова ОВК браће Битићи, који тек треба да иде у конгресни Поткомитет за Европу, да би се о њему даље одлучивало, речено је данас Танјугу у Конгресу.

Нацрт резолуције је поднео шеф албанског Кокуса у Конгресу САД, демократски конгресмен из Њујорка Елиот Енгел, и о њему би прво требало да се изјасни Поткомитет за Европу, а онда Комитет за спољне послове Конгреса.

У случају да добије већину у та два конгресна тела, предлог резолуције би се тек онда нашао на гласању у Представничком дому Конгреса, али како су рекли Танјуговом дописнику у српском Кокусу у Конгресу, због згуснутог распореда, то се не очекује током ове календарске године.

Ово није први пут да је поднета иницијатива за усвајање сличне резолуције везане за убиство браће Битићи, пошто је у последњих пет година већ било таквих инцијатива, али ниједна до сада није успела.

Ипак, случај браће Битићи се налази високо на листи приоритета америчке администрације, и како је речено Танјугу у Стејт департменту, приликом сваког сусрета са званичницима из Србије ургира се за решавање тог питања.

Према предлогу резолуције конгресмена Енгела, од Србије се тражи решавање овог случаја и што је пре могуће процесуирање свих оних који су „директно или посредно“ одговорни за њихову смрт.

Апелациони суд у Београду је у марту ове године потврдио ослобађајућу пресуду полицајцима Сретену Поповићу и Милошу Стојановићу, оптуженим за убиство браће Битићи.

Они су били оптужени да су 9. јуна 1999. године ухапсили браћу, и предали их непознатим припадницима МУП-а Србије, који су их касније у Наставном центру полиције у Петровом селу усмртили хицима у главу.

Браћа Агрон, Иљиј и Мехмет Битићи били су амерички држављани који су се на страни „Ослободилачке војске Косова“ борили против регуларних јединица Војске Југославије и МУП-а Србије.

ТАНЈУГ