Албанци на југу Србије држе протестни час

presevo

БУЈАНОВАЦ – У Прешеву и Бујановцу основне и средње школе на албанском језику данас су одржале први час као „час без књига“ у знак протеста због заплењених књига у основној школи „Зејнељ Ајдини“ у селу Раинце.

Како је прошле недеље рекао председник Координационог тела за Бујановац, Прешево и Медвеђу Зоран Станковић, уџбеници су заплењени јер није постојала одговарајућа документација а тај проблем се може решити једино поштовањем закона.

Према његовим речима, постоји процедура упућивања захтева преко Албанског националног већа који се прослеђује Министарству просвете и једино тако се тај проблем може решити, а не нелегалним уношењем уџбеника.

Станковић је данас рекао новинарима да ће о уџбеницима одлучивати надлежни државни органи који су водили поступак везан за заплену уџбеника и да „нема шта да дода“.

Председник опстине Прешево Рагми Мустафа је новинарима рекао да је истина да је недавно разговарано на ову тему са Станковићем али да „нисмо задовољни самим процесом решавања овог проблема“.

Он је навео да је договор свих лидера албанских партија био да се данас у основним и средњим школама на албанком језику одржи „протестни час без књига“ којим се упућује апел преко медија Министарству просвете и надлежним органима у Београду, да недостају уџбеници за наставу на албанском језику.

Према речима Мустафе, иако је до сада решено питање преко Националног савета Албанаца преко 60 уџбеника, то је само 10 посто потреба уџбеника за ученике основних и средњих школа на албанском језику у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи и зато треба истрајати на решавању овог проблема.
„Мислим да је ово јасна порука да се овај процес убрза како бистмо заувек решили проблем уџбеника на албанском језику“, рекао је он.

Мустафа је додао да је Са Станковићем разговарао о теми залењених уџбеницима, али да је „незадовољавајућа динамика“ решавања питања уџбеника.

Станковић је разговарао у Бујановцу са лидерима албанских политичких партија са југа Србије о мрежи судова и тужилаштава у том региону.

Састанку, који је наставак разговора о правосуђу, присуствовао је и државни секретар Министарства правде и државне управе Неђо Јовановић.

Танјуг