БиХ: Вехабије зарађују на врбовању нових џихадиста

vehabije12

ГОРЊА МАОЧА – У изолованим вехабијским заједницама у БиХ, Горњој Маочи, Горњој Дубници и Ошвама, последњих месеци појачано је финансирање из иностранства и убрзана мобилизација бораца за светска ратишта, објавио је “Глас Српске”.

Тим заједницама стижу новчане донације из Беча као подршка слању џихадиста на ратишта, а углавном је, како се наводи, реч о “финансијским ињекцијама” турске Фондације за људска права, слободе и хуманитарну помоћ.

“Појачан доток новца у вехабијске заједнице у последње време има само један циљ – што веће врбовање бораца, односно џихадиста из слојева социјалних случајева и њихово слање на ратишта у Сирију и Авганистан”, рекао је за лист извор близак безбедносним агенцијама.

Он додаје да су у БиХ више пута долазиле делегације с новцем из Беча да је из Немачке је стизао новац за куповину девастираних кућа и земљишта у Горњој Дубници и Ошвама.

Извор листа наводи и да су најважнији донатори вехабија у БиХ пореклом са Косова и Санџака, а живе и раде у Луксембургу.

Иначе, власти у БиХ са више нивоа заложиле су се за доношење посебног закона на основу којег би “џихад-ратници”, данас расути по кризним тачкама широм света, били санкционисани после повратка у БиХ.

Недавно је министар безбедности те земље Фахрудин Радончић Парламентарној скупштини предочио обавештајне процене да чак 340 држављана БиХ, махом следбеника радикално исламског вехабијског покрета, ратује у Сирији, Авганистану и на другим жариштима.

Уколико би таква иницијатива добила политичку подршку, БиХ би постала једна од ретких земаља, ако не и једина на свету, која би формално-правно уредила овај проблем, иако је, према мишљењу аналитичара, тој појави практично немогуће стати на крај, наводи лист.

НОВОСТИ