„Улица Гаврила Принципа мења име у Франца Фердинанда“

gavrilo-princip

Сатиричне вести

Београд, 3. јул 2013. године (Бе92) На данашњем заседању Скупштине града Београда одлучено је да улица Гаврила Принципа напокон промени име у Франца Фердинанда. До ове иницијативе дошло је на предлог посланика ЛДП-а који иначе немају своје посланике у Скупштини града, али имају прилично снажан утицај на њу преко појединих градских општина.
Да подсетимо, Гаврило Принцип је 28. јуна 1914. године убио аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда, што је послужило као директан повод за крвави Први светски рат, односно Велики рат, како се тад називао, а међу Србима је дуго владала заблуда да је овај убица и терориста заправо херој јер су сматрали да тадашња Босна не заслужује оправдану анексију од стране Аустроугарске него да се тај исти Гаврило Принцип, иначе припадник ултранационалистичке српске организације „Млада Босна“, сматра борцем за ослобођење јужнословенских земаља од западноевропских сила и Турске.
Међутим, како су доказала новија историјска истраживања, али и однос данашње Србије према овим земљама, у питању је била велика заблуда — херој је Франц Фердинанд који је тог дана мучки убијен заједно са својом супругом мирно и пријатељски обилазећи Сарајево.
Ова одлука ступиће на снагу већ наредних дана, а табле ће заменити службеници Комуналне полиције и радници предузећа „Мењање табли београдских улица ДОО“ које запошљава преко 1.000 радника и фирма је која се налази у приватном власништву Марине Станојковић, иначе сестре од куме тетке млађег брата од стрица Драгана Ђиласа.
„На овај начин, ми доказујемо да смо привржени европском путу и интеграцијама и надамо се да ће овим поводом и са највишег врха бити упућено јавно извињење Аустрији због ове историјске неправде. Не заборавимо да се ближи стогодишњица од овог догађаја, те је потребно ове ставове ревидирати у што краћем року како не би затајио месец јануар“, изјавио је Ђилас овим поводом.

Печат