Слободан Самарџић: Пантић и Ивановић јадни и кукавни победници изборне фарсе у Косовској Митровици

slobodan-samardzic

БЕОГРАД – Потпредседник Демократске странке Србије Слободан Самарџић оценио је данас да поновљени избори у северној Косовској Митровици представљају изборну фарсу, која се одвијала под „веома чудним и насилним околностима“.

Самарџић је на конференцији за новинаре, рекао да је на јучерашњим поновољеним изборима у Косовској Митровици, постојало и колективно гласање, какво се није могло видети ни у доба комунизма.

„Постојали су притисак и претње на директоре јавних предузећа да изведу раднике на биралишта, а на њих да изведу своје породице. Тако је организовано колективно гласање каквог није било ни у доба комунизма када се гласало за једну партију“, казао је Самарџић.

Он је навео и да су након тога те организоване групе „имале задатак“ да шетају од једног до другог бирачког места како би створиле утисак да људи излазе на биралишта у великом броју.

Самарџић је рекао и да, према прелиминарним резултатима поновљених избора, у други круг иду Крстимир Пантић и Оливер Ивановић, које је потпредседник ДСС назвао „јадним и кукавним победницима избора који својим деловањем треба да оперу прљаве радње“ које су се дешавале око локалних избора у Покрајини.

Према Самарџићевим речима, у севереној Косовској Митровици јуче је било „опсадно стање“ јер је било више уноформисаних лица и неуниформисаних припадника различитих безбедносних служби него што је било грађана који су излазили на биралишта.

Потпредседник ДСС тврди да је било припадника КПС, КФОР-а, америчких маринаца, италијанских карабињера и неидентификованих безбедносних служби, а што представља околности у којима „нормални избори никако не могу да се одрже“.

„Колико год људи да је изашло они због тих околности не могу бити признати“, сматра Самарџић који је поновио и да нелегитимност избора на Косову и Метохији остаје.

Самарџић тврди и да је податак да је на биралишта изашло око 5.200 људи „веома сумњив“, а рекао и да је према извештају организације „Трећа Србија“ на биралишта изашло између 1.600 и 1.700 људи.

Он је рекао и да ЕУ „држи црни повез преко очију“ када је реч о локалним изборима на Косову и Метохији.

„Ако ЕУ сматра да су избори добро прошли, иако је на терену више унифромисаних лица него оних у цивилу… онда и ја њима желим такве изборе у будућности“, навео је Самарџић.

Он је одбацио могућност да ДСС у другом кругу избора подржи Оливера Ивановића као кандидата за градоначелника.

Демократска странка Србије сматра да су поновљени избори у северној Косовској Митровици, без обзира на то што је на њих изашло око 20 одсто грађана, фијаско.

Посланица те странке Сандра Рашковић Ивић оценила је да су избори одржани у атмосфери „полуратног стања“, будући да су у том граду, као је рекла, биле присутне “јединице свих врста“.

Она је упоредила јучерашње гласање са изборима из 1945. године.

„То је било у стилу 1945. када су директори ишли са својим радницима на гласање и када се гласало за краља или Тита“, рекла је Рашковић Ивић.

Она сматра и да ЦИК и ОЕБС признају такве резултате јер је реч о жељи међународне заједнице да се заврши тај посао и да се питање Косова и Метохије стави ад акта.Тиме се, како је оценила, заокружава државност Косова, а Србија одлази са тог простора.

Она је поновила став ДСС да не признаје тако организоване изборе, већ само оне које би требало да распише председник Скупштине Србије Небојша Стефановић.

Танјуг / НСПМ