Буковача лечи рак и снижава висину холестерола

bukovačaЖућкасте, црне, смеђе, кремасте или ружичасте – буковаче толико фасцинирају научнике који су утврдили да састојци у овим лековитим печуркама спречавају развој неких тумора те снижавају холестерол.

Од свих печурака, печурке из породице Плеуротус, познатије као буковаче, издвајају се као изванредни савезници људског здравља. Једноставно се узгајају, богате су хранљивим материјама и врло здраве.

Традиционално најпопуларније међу њима су обична буковача Плеуротус остреатус и Плеуротус пулмонариус, односно летна буковача, светле боје клобука, кремасте или беле нијансе која расту чак и за време највећих летних врућина.

Популарне краљевске буковаче сад има и код нас

У Азији је у последње време посебно популарна П. ерyнгии или краљевска буковача, код нас позната и као котрљанка. Наиме, осим што је посебно здрава, због свог дебелог меса може остати свежа неколико недеља дуже од других сродних буковача.

Снижавају холестерол

Буковаче су богате протеином (у сувој материји до 30 посто), Б витаминима, немају холестерола и имају знатне количине молекула ловастатина које природно снижавају холестерол. Због овог састојка буковаче су и постале занимљиве лекарима који трагају за састојцима који снижавају холестерол.

Спречавају развој тумора

Но њихове медицинске користи нису само везане за холестерол. У медицинском часопису Интернешенал Журнал оф Онколоџи, објављено је да ове печурке, односно њихов алкохолни екстракт подстиче барем два молекуларна механизма који ометају раст рака дебелог црева и рак дојке без да посебно утичу на нормалне станице ткива.

Осим тога, у алкохолу нетопиви бета глукан и протеин гликопротеина пронађени у буковачама и другим лековитим печуркама алармирају имунитет тј. цитотоксичне Т станице чиме се јача природна одбрана организма.

И реч опреза. Никад их не једите сирове већ увек термички обрадите. Оне садрже веће количине хемолитичког протеина који може бити отрован, осим ако печурке нису термички обрађене на температури вишој од 60 степени.

Извор: магазин.нет.хр