У Вуковару и Осијеку поново скинуте двојезичне табле

HRVATSKA VUKOVAR SKIDANJE PLO?E

ВУКОВАР, ОСИЈЕК – Противници увођењу ћирилице у Вуковару и Осијеку нису мировали ни прошле ноћи и јутрос када су са зграда скинуте две висејезичне плоче, а скинута је и оштећена, како се тврди, и хрватска застава.

Како је јавила агенција Хина, у Вуковару је скинута табла са тројезичним натписом, а у Дарди, код Осјека је украдена двојезична ћирилична плоча и оштећена хрватска застава.

Тројезична плоча, на хрватском, српском и енглеском језику скинута је са седишта Партије подунавских Срба (ППС) у Вуковару, саопштила је вуковарско-сремска полиција.

И у Дарди је јутрос украдена плоча српске националне мањине с двојезичним натписом, а у Осијеку је највероватније ноћас скинута и оштећена хрватска застава, саопштила је осијечко-барањска полиција.

Плоча је скинута са зграде локалне управе и просторија српске националне мањине која је била исписана латиничним и ћириличним писмом.

Портпарол осијечко-барањске Полицијске управе Дарио Премец је рекао да је полиција трага за непознатим починитељима.

Нови иниденти догодили су се дан уочи обележавања Дана сећања у Вуковару који ће бити обележен у атмосфери подигнутих тензија због увођења двојезичности у том граду.

Хрватски ветерани су данас почели да прикупљају потписе за одржавање референдума на коме ће бити речено “не” ћирилици.

Прикупљање потписа су организовали вуковарски ветерани окупљени око “Стожера (штаба) бранитеља хрватског Вуковара” који су, уз Цркву, најжешћи противници увођењу ћирилице.

Представници тог штаба тврде да се потписи прикупљају на 2.000 места у целој Хрватској, као и да је ангажовано готово пет хиљада волонтера пописивача. Прикупљање потписа ће трајати до 1. децембра, а да би референдум против ћирилице био организован потребно је прикупити 450.000 потписа.

Ветерани, наиме, траже да се право националних мањина може остваривати тек када њени припадници чине најмање половину становника јединице локалне самоуправе, државне управе и правосуђа.

Стожер тражи да то право национална мањина остварује када њени припадници чине најмање половину становника јединице локалне самоуправе, државне управе и правосуђа.

Потписи се, пренели су хрватски медији, скупљају на 2.000 места у целој Хрватској, а за то је до сада ангажован 4.951 пописивач-волонтер.

До 1. децембра мора се прикупити више од 450.000 потписа.

“Први лист пописне књиге у Вуковару потписао је човек који очито има дозу савести и здравог разума. Реч је о припаднику српске националне мањине”, тврди координаторка Организационог одбора за спровођење прикупљања потписа Снежана Патко.

Танјуг