Србима кидали и руке и ноге!

gnjilanska-hapsenje

БРОЈ оптужених за страшне злочине над Србима у Гњилану у другој половини 1999. године, осипа се. Од 17 припадника ОВК, колико их је ушло у судницу, остала су осморица пошто је Апелациони суд у Београду правноснажно ослободио Агуша Мемишија, Феата Хајдарија и Самета Хајдарија.

У суду кажу да су пуштени на слободу зато што је после првостепене осуђујуће пресуде, донета коначна ослобађајућа. Разлози за овакав расплет су, међутим, још обавијени велом службене тајне. И тако ће бити док суд не донесе писани отправак пресуде. На то ће се, у сваком случају, чекати ако се узме у обзир да је Мемиши био осуђен на 12 година затвора, Феат Хајдари на 10, а Самет Хајдари на 15 година.

Према првостепеној пресуди Већа за ратне злочине Вишег суда у Београду, они су проглашени кривима зато што су до смрти мучили 47 особа од којих се 32 и данас воде као нестале, и најмање 147 су противправно заробили и злостављали. Поред тога, проглашени су кривима и за то што су свакога дана силовали две заштићене сведокиње, Ц1 и Ц2. Утврђено је током суђења да су их припадници „гњиланске групе“ тукли, мучили и давили, да би, после свега тога, уринирали по њима. Србима који су желели после бомбардовања да се врате на КиМ, поручивали су да ће „проћи још горе“.

Најгори злочини за које се терете догодили су се у подруму гњиланског интерната и у његовом дворишту. Троје Срба, два мушкарца и жена, зверски је убијено у дворишту. Старијој жени ноге су везали за „опел аскону“ и „заставу“, да би се возачи полако удаљавали један од другог. Упркос томе што су јој откинули обе ноге, она је била жива. Зато су јој после везали руке и кидали док није преминула. Њено тело, као и тела осталих Срба, исекли су секирама, спаковали у пластичне кесе и бацали на разна места у околини Гњилана.

Онима који су били убијени у подруму, најпре су шипкама ломљени прсти, мучени су, злостављани и потом убијани.

Првостепена пресуда донета је средином септембра прошле године. Тада су били ослобођени Шемси Нухију, и бегунци Фазлија Ајдари, Реџеп Алији, Шаћир Шаћири, Идриз Алији и Рамадан Халими.

Жалбе су изјавили и тужилаштво и одбрана. Апелациони суд је отворио претрес, након тога што је на јавној седници разматрао жалбе обе стране на пресуду којом је 11 припадника осуђено на 116 година затвора, а шесторица ослобођена.

НОВОСТИ