Вучић: Полако, променићемо Устав!

vucic(3)

На поновљеним изборима у Косовској Митровици очекујем већу излазност, рекао вицепремијер Александар Вучић и истакао да је одлука о томе на нашем народу који тамо живи. Формално отпочињање преговора о чланству Србије у ЕУ не доводи се у питање, каже Вучић. Надам се да неће бити потребе за ванредним изборима, рекао Вучић.

Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић изјавио је данас да очекује већу излазност на поновљеним изборима у Косовској Митровици, али је додао да је одлука о томе на нашем народу који тамо живи.

„Сматрамо да је веома добро да изађу – веома добро за њих“, рекао је Вучић новинарима у парламенту.

„Сваку њихову одлуку ћемо поштовати“. Он је, међутим, рекао да не разуме нападе и критике што стижу ових дана и од оних који се залажу за изборе, али и од оних који позивају на бојкот.

„Да ми држе предавања они са 800 освојених гласова, а ми смо освојили више од 20.000, то није лако разумети“, рекао је Вучић.

Први потпредседник Владе рекао је да се нада да неће бити потребе за расписивање ванредних парламентарних избора, али да ће се, уколико до њих дође, најмање обрадовати они који их траже.

„Да ли ће бити ванредних избора – најмање волим да одговарам на то, изборима се баве најчешће неки у опозицији, који о томе воле да причају пред новинарима, а ‘бога моле’ да до ванредних избора не дође“, казао је Вучић новинарима у парламенту.

Он је поновио да има много ствари које Влада Србије треба да уради и да се пре свега води мишљу како да се поправе ствари у земљи.

„Надам се да их (ванредних избора) неће бити и да неће бити потребе за њиховим расписивањем, а ако до њих дође, нисам сигуран да ће ти који их толико траже бити обрадовани због тога, ни самим расписивањем, а поготово не њиховим резултатима“, поручио је Вучић.

Србија држи реч 

Вучић је рекао да власт у Србији испуњава оно што каже, држи реч и жели од Европске уније такву врсту поштовања за грађане и државу, и да покаже да јој је барем једним делом стало до Србије колико је Србији стало до ЕУ.

Грађани Србије су то заслужили, јер су најзаслужнији за напредак у процесу европских интеграција, рекао је Вучић на седници парламентарног Одбора за стабилизацију и придруживање Србије Европској унији, рекао је Вучић.

Вучић очекује да се што пре одржи прва међувладина конференција која ће означити почетак преговора о ЕУ, надамо се још у децембру, а како каже председавајући Делегације Европског парламента за односе са Западним Балканом Едуард Кукан, најкасније у јануару, па није остало дуго да чекамо.

Он је рекао да је пред Србијом тешко време и да је важно знати да Влада све реформе предузима због грађана наше земље, јер се тешке одлуке доносе како бисмо имали здраву привреду и економију, здраву Србију.

Наш политички циљ је стварање нормалне и пристојне Србије која ће имати једнаког удела у европским пословима као и свака друга од 28 земаља чланица, истакао је Вучић.

Надамо се да можемо да постанемо прва наредна чланица, рекао је Вучић и истакао да то није идолопоклонички однос, нити Србија жели да се додворава ЕУ.

Мислимо да су вредности ЕУ вредности Србије и српског народа, рекао је Вучић наглашавајући да Србија не припада Европи само географски, него и идејно и вредносно.

Вучић је истакао да је пред Србијом тежак пут и много посла у испуњавању критеријума из поглавља 23 и 24, у поправљању стања у економије и унапређења инвестиционог амбијента.

Али, како је рекао, потпуно је сигурно да је Србија на добром путу па ће покушати да убрза своје кретање на том путу и уверен је да ако буде имала подршку народа, већу од ове сада, може да постигне неупоредиво боље резултате.

Вучић је истакао да Скупштина Србије делује неупоредиво другачије него пре неколико година, јер је постала место где и Владу критикују. „Мислим да је Скупштина веома заслужна што је Србија остварила своје циљеве на путу ка ЕУ“, рекао је Вучић.

„Не бежим од промене Устава“

Вицепремијер Вучић изјавио је да „не бежи“ од промене Устава, али да се највиши конститутивни акт не може мењати за месец дана.

Вучић је рекао да не види да је покренута било каква формална или суштинска процедура која би значила да се уопште размишља о промени Устава и начину на који то треба урадити.

„Устав није нешто што се мења за месец дана, иако су неки раније то тако радили. То је озбиљан посао и морате знати шта грађани мисле“, рекао је Вучић, и додао да је за промену Устава неопходан широк консензус, подсетивши да је захтев СНС-а за промену Устава био усмерен ка уштедама за грађане, односно „прављењу“ јефтиније државе смањењем броја посланика са 250 на 150.

„Не видим да су покренути било какви озбиљни разговори на ту тему и како постићи што шири консензус“, рекао је Вучић, одговарајући на питање новинара да ли је све чешће помињање питања промене Устава на јавним трибинама увод у промену највишег правног акта.

Вицепремијер Вучић изјавио је да очекује да у понедељак или уторак буде одржана седница Владе на којој би требало да се именује привремени орган за управљање Београдом.

Желимо да у наредним данима донесемо добра решења, људи који знају да раде да дођу да унапреде Београд, и у томе ћемо успети, рекао је Вучић.

Он је, на питање зашто се с тим одуговлачи, упитао због чега се ствара нервоза код појединаца на политичкој сцени и „чему хистерија“.

Циљ пристојна Србија са здравом економијом 

Вучић очекује да ће крајем 2014. или почетком 2015. године грађани видети јасније резултате онога што Влада данас ради, пре свега посредством неупоредиво бољег животног стандарда.

Вицепремијер је рекао да се у појединим реформама које се сада предузимају касни и до двадесет година, јер многи који су били у владама пре ове нису хтели да спроводе реформе како не би губили политичке поене.

„Ми ћемо наставити са реформама без обзира на све препреке, а наш циљ је нормална и пристојна Србија, са здравом економијом и привредом“, рекао је Вучић.

Вучић је изјавио да је највећи део онога што говори министар привреде Саша Радуловић тачно и основано, али да на путу ка остварењу коначног циља не могу да се „погазе“ сви радници у Србији.

„Највећи део онога што он говори јесте истина. Али, то сам рекао и њему – тачно је да је то коначан циљ коме тежимо, међутим, не можемо да на том путу погазимо све раднике“, рекао је Вучић, одговарајући на питање у вези са укидањем СИЕПА и ставовима министра Радуловића.

Вучић је рекао да ни Радуловићев циљ није да се „погазе“ сви радници, да су његове идеје добре и тачне, и да је једино питање како да се дође до њиховог остварења.

Суд ће донети независну одлуку

Први потпредседник Владе Александар Вучић поручио је да је уверен у ефикасност и независност српског правосуђа и да ће суд и у случају Мирослава Мишковића донети независну одлуку.

Вучић је упитан да ли се зна колико коштају адвокати које је ангажовао Мирослав Мишковић, рекао да му није познат тај податак, али да вероватно коштају много јер спадају у највећа светска имена.

„Ако он мисли да на тај начин може да се изврши притисак на правосуђе, ја не верујем у то“, рекао је Вучић.

„Ми смо поносни на чињеницу да не кријемо ништа, добродошли људи изволите, присуствујте, чујте оптужницу, чујте одбрану, али суд ће донети одлуку“, рекао је Вучић.

Србија поштује европске норме у информисању

Александар Вучић изјавио је да Србија поштује европске норме у области информисања и да ће, у складу са тим нормама, бити направљен предлог закона о електронским медијима.

Вучић је, одговарајући на питања новинара у вези са критиком извршног директора Канала Н1 Брента Садлера на садржину нацрта закона о електронским медијима, рекао да Садлер не разуме баш сасвим разлику између нацрта, предлога закона, закона у процедури.

Вицепремијер је рекао да нема ништа против критика, да свако на то има право, али и поручио да је оно што се налази у нацрту закона преписана норма из европског законодавства.

РТС