Медији ојачали конфликте и поделе међу Србима на КиМ

birodi

БЕОГРАД, 13. новембра 2013. (Бета) – Медији нису били у функцији стварања демократске атмосфере која би мотивисала грађане да изађу на изборе на Косову, већ су „ојачали“ конфликте и поделе унутар Срба самих, резултат је мониторинга медија Бироа за друштвена истраживања.

У саопштењу од среде, БИРОДИ пише да су на дан избора, у недељу 3. новембра, бројне новинарске екипе у Косовској Митровици биле изложене вређању заговорника бојкота избора, а после избора медији нису извештавали о „куповини“ гласова и злоупотреби личних података и улози представника међународне заједнице.

„Медији нису аналитички приступили обради информација о куповини гласова, неовлашћеном снимању грађана који су кренули на бирачка места, великом броју неважећих листића и одговорности представника Мисије ОЕБС, Еулекса и косовске полиције у (не)обезбеђивању бирачких места у Косовској Митровици“, пише у саопштењу.

БИРОДИ је после мониторинга медија на српском језику на Косову и Србији током избора, констатовао да се нису бавили „у значајној мери“ анализом програма изборних листа и квалитета кандидата, упркос јавно доступним информацијама о „сумњивим“ прошлостима кандидата на листама за одборнике.

„Забележено је доминантно праћење активности ГИ ‘Српска’, недостатак извештавања о (пред)изборним притисцима на грађане, као што је радна обавеза запослених да присуствују предизборним скуповима ГИ ‘Српске’ „, навели су у извештају мониторинга.

Постојала је и директна злоупотреба хуманитарних активности у циљу промоције ГИ „Српска“ у Косовској Митровици и општини Звечани где су прилози медија садржали информацију да је „Српска“ помагала радове на улицама, организовала прегледе очију и слала медицинске апарате као помоћ болници у Косовској Митровици.

БЕТА