Вуковар: Претње смрћу полицајцу који је штитио двојезичну таблу

vukovar-cirilicna-tablaНакон инцидента у Вуковару, у којем је приликом разбијања двојезичне плоче повређен један хрватски ветеран, бројни грађани путем друштвених мрежа прете смрћу полицајцу који је штитио плочу и он је под полицијском заштитом.

Из вуковарско-сремске полиције данас је потврђено да је због претњи полицијском службенику Саши Сабадошу јуче приведен 47-годишњи Вуковарац. Хрватски медији јављају да је реч о ратном ветерану Здравку Говорушићу, над којим је спроведена криминалистичка истрага и притворен је.

Министар унутрашњих послова Хрватске Ранко Остојић одбацио је оптужбе Штаба за одбрану Вуковара да је неко у униформи хрватске полиције брутално претукао хрватског ветерана Дарка Пајчића.

Он тврди да је мушкарац који је повређен у сукобу с полицијом био под утицајем алкохола – измерено му је 3,4 промила алкохола у крви – и тврди да је сам пао.

sasa-sabados 1Упркос томе, на друштвеним мрежама евидентне су најозбиљније претње на рачун полицајца Сабадоша. Како пише „Слободна Далмација“, запрећено му је ликвидацијом, а полиција од јуче чува њега и породицу.

Покренута је истрага о претњама и позивању на линч на неколико страница на „Фејсбуку“ са порукама „Желимо му скору и болну смрт“, „Поставит’ бомбу под ауто, кад упали – бам и па-па“ и слично.

Стручне службе МУП-а за надзор налазе се у вуковарско-сремској Полицијској управи и требало би да утврде тачне околности под којима је дошло до физичког сукоба између Дарка Пајчића, Роберта Хорвата и Сабадоша, када је Пајчић теже, а Сабадош лакше повређен, потврђено је из Управе полиције.

На згради Полицијске станице Вуковар у уторак, 12. новембра, оштећена је плоча с двојезичним натписом, када је дошло и до напада на полицајца који је покушао да спречи двојицу 40-годишњака из Вуковара да почине ово кривично дело.

Срна