ЗАКЉУЧЦИ СА ЧЕТВРТЕ СЕДНИЦE СКУПШТИНЕ АП КОСОВА И МЕТОХИЈЕ ОД 14.11.2013.ГОДИНЕ

     ap kim        

              1.           Избори од 03.11.2013.године и наставак истих (17.11.2013. године) су нелигитимни и нерегуларни и као такви се не могу признати ни у земљи ни у иностранству , упркос залагањима факторa политичке и друге моћи да им се потврди општа и правна регуларност и легитимност.

              2.       Српски народ са Севера Косова и Метохије огромном већином од преко  90% бојкотовао је такозване изборе 3. новембра 2013 године и на тај начин исказао свој коначан став да никада неће прихватити институције непризнате државе косово . Понављање такозваних избора 17. новембра у Kосовској Mитровици је фарса којом се вештачки и силом жели променити воља грађана , те из тих разлога Срби са севера Косова и Метохије проглашавају победу бојкота над такозваним косовским изборима и не желе да учествују у том политичком циркусу.

             3.       Најоштрије се осуђују све врсте притисака , застрашивања и условљавања грађана. Посланици Скупштине су недвосмислено против примене било каквог насиља, изазивања инцидената , угрожавања или кршења јавног реда и мира  и то са било које страна од било којих појединаца , група или политичких субјеката.

Скупштина АП Косова и Метохије захтева од  Народне скупштине Републике Србије да донесе  одлуку о формирању анкетног одбора  чији би задатак био утврђивање пуне истине o упаду на бирачка места и разбијању гласачких кутија 3. новембра 2013 године у Косовској  Митровици.

4.      Скупштина АП КиМ посебно констатује , да председник Народне скупштине Србије   није поступио по законски прописаном року  у складу са одредбама члана 86.  Закона о локалној самоуправи и још увек није расписао локалне изборе за општине Косовска Митровица, Звечан, Лепосавић и Зубин Поток у којима су по истом закону, без испуњења законских услова распуштене легално изабране скупштине , смењени сви извршни органи и уведене привремене мере до расписивања нових избора и конституисања нових скупштина и органа локалне самоуправе све по законима и Уставу Републике Србије.

5.       Територијално уређење општина , њихов правни статус , као и уставно правни положај грађана и локалних самоуправа у четири општине на северу Косова и Мерохије, не могу се мењати мимо референдумске воље грађана и предходне промене Устава Републике Србије. Бриселски и други политички договори који нису правно ратификовани не могу бити правни основ за формирање посебних заједница –асоцијација општина које нису законом регулисане.

 

Звечан 14.11.2013. / Скупштина АП КиМ 

Председник, Славко  Стевановић, с. р.