Које су добре, а које лоше врсте хране за ваше зубе

osmeh

Поједина храна је лоша за ваш организам, а посебно за зубе. Уколико не контролишете количину коју уносите, то може довести до озбиљних проблема.

Слаткиши, карамел, заслађивачи

Тврди слаткиши се могу залепити за површину зуба и потребно им је много времена да се разложе, тако да су веома штетни за зубе. Неки од њих су толико тврди да могу изазвати пуцање зуба уколико их загризете. Такође, не ради се о количини шећера коју уносите него колико то често чините.

Киселе намирнице

Уколико волите лимун и чули сте да избељује зубе, припазите. Лимун може бити штетан за зубе, као и кисела храна. Након уношења такве хране потребно је темељно очистити зубе.

Таблете за жвакање

Ова врста таблета садржи концентриране киселине које оштећују зубе јер се лепе за њих. Чак су и здрава и витаминска пића штетна за зубе.

Намирнице које садрже скроб

У данашње време једемо нездраву храну, а да и не помислимо на последице. Чипс, бели хлеб, пизза, паста и хамбургери су нездрави јер се њихови делићи задржавају између зуба. Ова се храна брзо претвара у шећер јер у устима почиње предигестивни процес. Тај шећер оштећује зубну глеђ.

Газирана и енергетска пића

Заслађена, газирана и енергетска пића су посебно штетна за зубе уколико се често пију.

Сушено воће

Суво воће може бити штетно за зубе јер садржи концентрирани шећер и лепи се за зубе. То поспешује развој бактерија у устима и доводи до оштећења збуне глеђи.

Алкохол и вино

Пљувачка у устима помаже при уклањању комадића хране и штити од киселе хране, а пошто алкохол спречава производњу пљувачке, штетан је за зубе. Алкохол може довести до болести зубног меса, па чак и до рака.

За ваше зубе је здрава вода, млечни производи, воће, поврће, ораси и зелени чај.

Вода

Вода је незамењива, па њом треба испирати зубе после јела или након што попијете заслађена пића.

Млечни производи

Млечни производи су богати витаминима и минералима. Они обнављају залихе калцијума, који је неопходан за здравље зуба.

Ораси

Ораси су богати витаминима, минералима, калцијумом, калијумом и цинком те су здрави за зубе.

Зелени чај

Зелени чај спречава развој бактерија и помаже у борби против упале десних и настанка плака. Кафа и какао су такође веома корисни.

Важно

Немојте прати зубе одмах након пијења и једења нечег киселог или заслађеног, јер се тада зубна глеђа оштећује још брже. Зубе исперите водом, сачекајте пола сата док пљувачка одради свој посао, а потом оперите зубе каладонтом.

извор: Клиx.ба