Американци преузимају пола “Трепче“

milan-bacevic

БЕОГРАД – Споразум о пословно-техничкој сарадњи РМК „Трепча“ и америчке компаније „Њу џенерејшн пауер“ (НГП) могао би већ до краја године да буде конкретизован, најавио је министар рударства и просторног планирања Милан Бачевић.

Бачевић је за „Новости“ рекао да је предлог уговора о стратешком партнерству спреман и да је остало да се две стране усагласе о коначној форми тог документа.
„Даном потписивања тог уговора стичу се сви услови за отварање инвестиција америчке компаније у комбинату „Трепча“. План је да се отворе нови рудници тамо где су резултати геолошких испитивања такви да је то смислено, затим да се прошири и повећа обим производње у постојећим рудницима, који се налазе у саставу северне „Трепче“, а то су „Бело брдо“ и „Црнци““, рекао је Бачевић.

Министар је додао да ће бити допремљена нова опрема за експлоатацију руда и да ће се створити финансијски услови за изградњу нове топионице у Звечану.
„Такође, у плану је и изградња једне термоелектране, која би производила струју за све општине на северу
КиМ инсталисане снаге око 50 мегавата“, најавио је Бачевић.

„Новости“ наводе да је предложени власнички однос између „Трепче“ и америчке компаније 51 одсто за српску страну и 49 одсто за НГП, а да ће уговор бити потписан без обзира на то што је Косовска агенција за приватизацију излазила у јавност са неким својим плановима за комбинат.

„Поставили смо питање Косовској агенцији на основу ког правног акта или документа они полажу право у северном делу „Трепче“, тим пре што је северна „Трепча“ регистрована и налази се у српској АПР са јасно утврђеном и дефинисаном власничком структуром, која је презентована америчкој компанији“, каже Бачевић, истичући да је северна „Трепча“ сто одсто српска.

„Доласком америчког капитала у „Трепчу“ стварају се услови да се отворе и затворени рудници на КиМ, да се активирају угашена предузећа и да грађани и јужног дела Косовске Митровице могу да рачунају на запослење које су изгубили небригом и немаром своје власти“, нагласио је он.

Бачевић је, такође, позвао свог колегу из владе у Приштини да разговарају о томе чије је шта на КиМ, који су се рудници отварали и развијали учешћем Србије, као и о никлу, „Новом брду“, „Обилићу“ и другим рудницима, који сукако је рекао, од животног значаја за становнике КиМ.

ТАНЈУГ