Рак дојке могао би се лечити помоћу брокoлија

brokoliНаучници су доказали да сулфорафан из брокулија убија матичне станице рака и спречава раст нових тумора.

Истраживање Центра за рак Универзитета у Мичигену показало је да би састојак који се добија из брокулија могао помоћи у спречавању или лечењу рака дојке.

Научници су у студији на мишевима објављеној у часопису ‘Клиникал Канцер Рисрч’ тестирали сулфорафан који се налази у броколију, те се показало да та супстанца убија матичне станице рака и спречава раст нових тумора.

Научници су проучавали мишеве с раком дојке којима су убризгали различите концентрације сулфорафана из екстракта брокулија. Након тога су измерили број матичних станица рака – показало се значајано смањење тих станица након лечења сулфорафаном, а деловање на нормалне станице било је минимално. Осим тога, станице рака мишева који су били лечени сулфорафаном више нису могле стварати нове туморе.

Научници су потом сулфорафан тестирали и на станицама људског рака дојке у лабораторију, те су се показала слична смањења броја станица рака.

Ипак, пацијентима се не препоручује узимати сулфорафан који постоји у капсулама као додатак исхрани, јер још није истражен његов учинак на пацијентима. Али стручњаци се надају да ће даљње студије потврдити њихове резултате и у будућности помоћи оболелима од рака дојке.

Преузето са: Метро портал