Дорис Пак: Неће бити промена граница на Балкану, то значи да је Косово независна држава

doris pak

ПРАГ, СТРАЗБУР – Посланик Европског парламента Дорис Пак изјавила је данас, коментаришући изјаву руског амбасадора у Србији Александра Чепурина да је Балкан и даље нестабилан, да неће бити промена граница на Балкану пошто је „Косово независна држава“.

„Неће бити промена граница на Балкану. То значи да је Косово независна држава“, рекла је Пак Радију Слободна Европа, одговарајући на питање да ли постоји ризик од даљих промена граница или су оне зацементиране Бриселским споразумом између Београда и Приштине.

Пак, немачка парламентарка из редова демохришћана, такође је поставила питање зашто руски амбасадор говори о нестабилности и потенцијалу за сукобе на Балкану уместо да се, како је рекла, помогне Београду и Приштини у дијалогу.

На питање како тумачи разлоге због којих Чепурин говори о негативним трендовима на Балкану и да ли је то зато што Москва губи утицај у Србији због њеног опредељења за ЕУ, Пак је одговорила да се Русија можда боји да ће ослабити њене везе са Србијом, која је схватила да нема другог избора осим чланства у Унији.

„Међутим, нема никаквих проблема да (Русија) задржи пријатељске односе, затим настави економску сарадњу. Зашто да не? Но, не треба да рачуна да може из позадине, преко Србије, да прави проблеме у ЕУ“, рекла је она.

Коментаришући изјаву руског амбасадора да постоји тенденција ревизије историје, Пак је рекла да се „десило оно што се десило“ и да на чињенице треба да се фокусирају историчари.

„Следеће године ће бити обележена стота годишњица Сарајевског атентата и избијања Првог светског рата. Међутим, то не треба да се искористи као прилика за оптуживање Срба или било кога другога за то што се десило пре једног века“, рекла је европска парламентарка.

„Да није било догађаја у Сарајеву, инцидент је могао да се деси у Паризу или било где другде“, додала је Дорис Пак.

Танјуг