М. Јакшић: Притисци држвних чиновника на привремену Скупштину КиМ и њени даљи потези (видео)

Podgorica, 19. marta 07.  - Clan srpskog pregovarackog tima za Kosovo i Metohiju Marko Jaksic optuzio je danas medjunarodnog posrednika Martija Ahtisarija da sve cini da Kosovo dobije nezavisnost i da je pristrasan.FOTO TANJUG/ARHIVA/zk

Неодобравањем коришћења просторија саботира се рад Скупштине АП КиМ, њена делагација сутра у Београду јер је 12. новембар, по прописаном закону, последњи дан за расписивање избора после увођења привремене управе у 4 општине на северу КиМ. Следећи радни састанак Скупштине, на коме ће се одлучити о даљим корацима поводом шиптарских избора, догодиће се у неадекватном простору и у термину ван радног времена.

Пише: Иван Максимовић 12.11.2013.

***

Поводом најављеног „другог круга“ шиптарских избора на КиМ, управници државних институција покушавају да блокирају рад привремене Скупштине АП Косова и Метохије забраном коришћења просторија у власништву државе Србије. Под јаким притисцима над готово сваким одборником понаособ, Скупштина заказала састанак у банкетној сали ресторана а термин је 16.00ч, ван радног времена. Разлог за овај термин је „обећано санкционисање“ у случају учешћа у раду привремене Скупштине током радног времена, каже шеф Антиизборног штаба Марко Јакшић за портал Новинар.ДЕ.

Делегација привремене Скупштине коју чине њен Председник Славко Стевановић, потпредседник Добросав Добрић, секретар г-ђа Љиљана Љумовић и народни посланик Марко Јакшић сутра одлази у Београд где очекује да ће бити примљена од председника Народне скупштине, Небојше Стефановића. „Једини наш захтев биће да он, као председник Скупштине, распише локалне изборе за 4 општине на северу Косова“ каже Марко јакшић. С  обзиром да је 12-тог, овог месеца, истекао рок за расписивање локалних избора у општинама у којима су уведене привремене мере „претпостављамо да ће нас господин Стефановић, ако жели да поштује Устав, морати да распише праве изборе који ће бити по закону и у оквиру правног система и по Уставу државе Србије“ навео је Јакшић.

Говорећи о медијској блокади, када је рад ове Скупштине у питању, Јакшић каже да је једина вест о писму председнику Народне скупштине Стефановићу укоме се тражи расписивање локалних избора од њега, била објављена на сајту Б92 али је после пола сата и са тог места уклоњена.

Објашњавајући мотиве државних чиновника који су се посветили шиптарским а не изборима по Уставу Републике Србије, Јакшић каже да „они траже саучеснике у издаји, имајући у виду да је Бриселски споразум највећа издаја у историји Србије. Те саучеснике пре свега траже међу Србима на северу КиМ посебно у Косовској Митровици“.

На питање хоће ли бити акција и позива на бојкот другог круга шиптарских избора, Јакшић каже да су и прошле акције тог типа организоване у оквиру привремене Скупштине АП КиМ па ваља сачекати наредни радни састанак да би се видело какве ће одлуке ту бити донете.

Стални дописник портала Новинар.Де

Иван Максимовић, Косовска Митровица

www.novinar.de