Замена теза – Александар Вучић: Резултати избора на Косову тежак ударац Хашиму Тачију

aleksandar-vucic-sns

Први потпредседник Владе изјавио је у емисији „Утисак недеље“ на телевизији Б92 да је држава послала потпуно јасну поруку када је позвала Србе да изађу на изборе на Косову и оценио да су резултати избора тежак ударац „косовском премијеру“ Хашиму Тачију.

Вучић је рекао да је у Лепосавићу изашао скоро исти број гласача као што је било на парламентарним и председничким изборима, а слично и у Зубином Потоку и Звечану, али да је проблем био у северној Косовској Митровици.

– Ми никога да терамо (на изборе) и нећемо – рекао је Вучић.

Он је указао да држава поштује Србе на КиМ и да је веома важно да и они поштују своју државу, без које „немају никакву шансу“.

– Важно је за вас, важно је за нас, али је пре свега важно за вас – истакао је Вучић и додао да су постигнути велики резултати, те да је јужно од Ибра на изборе изашло 30.868 Срба.

Према његовим речима, важна је северна Косовска Митровица за наш народ на КиМ, али су они ти који доносе коначну одлуку.

Он је навео да је Тачи апсолутно изгубио, да је намера била да се не формира Заједница српских општина са идејом да избори пропадну у четири северне општине и још две јужно од Ибра.

– Сада је тај пројекат пропао, има девет српских општина, а за десету ће се још свидети – додао је Вучић.

Он је упозорио да остаје проблем уколико градоначелник Косовске Митровице буду Агим Дева или Адријана Хоџић.

– Неки су замислили да им, уколико неко од њих двоје победи, не дозволе да ступе на дужност, чиме би се ушло у сукобе. Нама сукоби нису потребни, већ мир и рад и бавити се економијом, економијом и економијом – рекао је Вучић, и признао да је погрешио што није пред изборе 3. новембра отишао у северну Косовску Митровицу.

Познати виновници инцидената у Митровици

Вучић је изјавио данас да државни органи знају ко је правио инциденте на КиМ 3. новембра и да ће „акција против њих бити спроведена чим буду достпуни државним органима“.

– Ради се о групама које су везане за различите екстремистичке организације. Ми имамо прецизна имена, многи од њих нису доступни, јер су на територији Косова – рекао је он.

Вучић је истакао да ће акција против њих бити спроведена чим буду доступни државним органима. Он је оценио да је важно за Србе да изађу на поновљене изборе у северној Митровици и на други круг избора широм Косова.

Нико из Русије, као ни из Брисела, неће се мешати у унутрашње ствари Србије

С обзиром да се ових дана лицитира о броју људи који ће остати без посла у предузећима у реструктурирану, Александар Вучић упозорава да нико не може да каже да ће без посла остати стотине хиљада људи.

„Србија ће наредне године у ово време имати мањи број незапослених него сада“, рекао је Вучић.

Вучић је као два важна циља у наредном периоду навео почетак преговора са ЕУ и аранжман са ММФ-ом.

Када је реч о проблему Србијагаса, он каже да ће Влада до краја децембра наћи решење за дугове које Србија има према Русији, да ће оно бити повољније него што се мисли и у том смислу навео и да сматра да ће Србија од пословања НИС-а имати већу корист него што је до сада имала.

Према његовим речима, Гаспром ће се питати по питању Јужног тока, али то нема никаве везе са унутрашњим питањем као што је Србијагас.

„Неће се мешати нико из Русије у унутрашње ствари Србије, као што се неће мешати нико из Брисела у унутрашње ствари Србије, то нема никакве везе шта ћемо ми унутра да урадимо“, рекао је први потпредседник Владе.

Зорана Михајловић остаје министар енергетике

Говорећи о Јужном току, Вучић каже да ће на том пројекту битои директно упослено 25.000 домаћих људи, а 100.000 непосредно.

„Ми постајемо важно место јер ће одавде ићи одводи ка региону, овај пројекат за Србију је несумњиво важно питање“, рекао је Вучић.

На питање зашто састанку са Гаспромом није присуствовала министарка енергетике Зорана Михајловић, уз констатацију да она има примедбе на рад Србијагаса и залаже се за његово реструктуирање, Вучић је рекао да је она позвана да иде на састанак са руским партнерима у Москву.

Он је прецизирао да ће министарка енергетике 24 . новембра потписати три нова уговора с Гаспромом, демантујући да је неко тражио смену министарке енергетике, истучући да њену смену не могу да траже медији или неко изван Србије.

„Зорана је до сада потписала два важна споразума. Имамо још три уговора о начину плаћања и кредитног аранжмана. Све то ће урадити Зорана и министарство на чијем је челу заједно са представницима руске државе“, рекао је он.

Упитан о критикама које на рачун министарке Михајловић долазе из Русије, Вучић је рекао да ће она остати министарка енергетике.

„Нико није тражио смену Зоране Михајловић, нити то упоште могу да траже медији или неко изван Србије“, рекао је потпредседник Владе Србије.

Неће више моћи да се од кредита купују јахте и авиони

Вучић је рекао да Фонд за развој Србије неће бити укинут, али је најавио строгу контролу давања кредита.

„Неће више бити могуће да се узимају кредити и да се за те паре купују јахте и авиони. То је рађено пре три, четири године када су велике демократе биле на власти. Знате ко има јахте и авионе“, рекао је Вучић.

Нови поступци против тајкуна

Александар Вучић рекао је и да ће за неколико дана против неких од тајкуна бити покренути поступци, јер су узимањем кредита без правог покрића оштетили државу.

Вучић није желео да каже о којим се тајкунима ради, јер је, како је навео, много важније на који начин су они оштетили државу.

„Имамо ненаплаћених пореза и доприноса скоро шест милијарди евра од тога четири милијарде потпуно ненаплативо“, рекао је Вучић и као највеће пореске неплатише поменуо команије Симпо, Галенику, Фармаком, Зекстру, Ветеринарски завод.

„Шта се правите да не знате ко је штитио Фармаком или ко је штитио Ђурића. Штитила их је претходна власт. Има и мојих коалиционих партнера, али има и других много више“, рекао је он.

Он је рекао да су „највећи бизнисмени“ имали систем да оду код банака и узимају кредит за кредитом, без правог покрића.

„На пример, један од њих каже – треба ми сто хиљада тона жита, дајем ти меницу као гаранцију моје фирме, а онда ће мој колега, који је такође веома упсесан, да авалира ту меницу и то што смо узели и гарантовали, то нама не улази у билансе предузећа, јер банке то не могу да провере. Банке ће новим кредитима да финансирају све гаранције које плаћамо, и тако ћемо да урушимо сва предузећа и банкарски сектор, урушићемо све“ – описао је Вучић начин на који су двојица тајкуна, како је навео, оштетили државу.

Он је подсетио да је Мирослав Мишковић, за којег је прецизирао да није један од двојице тајкуна о којима говори, својевремено објаснио како функционише пљачкашки систем: „кад узмеш мало кредита и кад си мало дужан, то је твој проблем, а кад узмеш много и кад су то десетине и стотине милиона, онда је то државни проблем“.

Вучић је навео да се нико до сад овим проблемом није бавио и да је те тајкуне штитила претходна власт.

„Не могу да говорим о именима, јер ће у наредним данима против неких од тих људи бити покренути поступци“, рекао је Вучић и додао да је за грађане важније да знају систем којим су тајкуни оштетили ту државу.

Вучић је навео да само у Београду 450 људи сваког дана ангажовано на обезбеђивању јавних личности, а свега 25 се бави истрагом трговине наркотицима.

Он је рекао да је укупно 1.454 припадника МУП-а ангажовано на обезбеђивању различитих личности, те да је директор полиције већ послао упутство начелницима управа и осталима надлежнима да имају право на једно возило, а не на два или три са ротацијама. Вучић је додао да ће се то питање ближе уредити одлукама Владе Србије.

Он је поновио да има и оних који бесправно купују ротациона светла и стављају их на возила која су налик службенима.

Радуловићу понекад недостаје такта, али је најчешће у праву

Упитан да ли Влада Србије подржава рад министра привреде Саше Радуловића који је најавио укидање Агенције за промоцију извоза, Вучић је рекао да је Радуловић најчешће у праву, али да му понекад недостаје такта.

„Ако је неко крив што се он налази на том месту то сам ја. Надам се да ће прихватити ову врсту позитивне критике“, рекао је Вучић говорећи о Радуловићу.

Вучић је рекао и да је у потпуности задовољан радом министра финансија Лазара Крстића. „Поносан сам на чињеницу што је СНС предложила Лазара Крстића. Србија има најбољег министра финансија у региону. По први пут то могу на такав начин да кажем и потпуно отворено, не стидећи се“, рекао је Вучић.

Срео сам се са Ђинђићем пре убиства

Београд — Лидер СНС Александар Вучић изјавио је у Утиску недеље да се у фебруару 2003. срео са тадашним премијером Зораном Ђинђићем.

“Имао сам састанак са Зораном Ђинђићем и Чедомиром Јовановићем. То је било у време када су била нека избацивања из скупштине, не сећам се тачно. Надам се да се Чедомир тога сећа. Био је то тежак разговор, доста је тешко и мучно почео, али смо се сложили око доста кључних ствари, али било је много тога око чега нисмо”, рекао је Вучић.

На питање о чему се све разговарало, Вучић је рекао: ”Било је много тема, ко кога прогони и слично.”

Озбиљни помаци у истрази убиства Ћурувије

Вучић је рекао да постоје озбиљни помаци у истрази убиства новинара Славка Ћурувије.

– По први пут има напретка у истрази убиства Славка Ћурувије и, да не бих прејудицирао ствари, очекујем да то буде решено, што ће бити велика и важна вест за Србију – рекао је Вучић.

Он је навео да има и „других ствари које ће вероватно шокирати људе“ и да „ћемо се изненадити каква смо све злодела чинили“.

Вучић је подсетио да постоје помаци и у истрази о убиству новинара Милана Пантића.

Надам се да неће бити парламентарних избора

На питање да ли ће у фебурару, када буди расписани избори за Скупштину града Београда, бити расписани и републички, Вучић је одговорио: “Ја се надам да нећемо расписати изборе у фебруару.”

Драматург Душан Ковачевић неће бити градоначелник Београда

Београд — Александар Вучић негирао је у Утиску недеље да ће у Привременом већу Београда бити Горан Весић, Синиша Мали и Милан Божић.

„Могуће је да ће неко од њих бити, али сва тројица на такав начин неће“, рекао је лидер СНС-а и први потпредседник владе.

Вучић је рекао и да ће до краја недеље бити позната имена кандидата Српске напредне странке који ће бити у Привременом већу Београда.

„Горан Весић је био члан ДС, пријатељ Зорана Ђинђића, познајем га дуго и размишљамо о томе. Ми желимо да оформимо најбољи могући тим који ће Београд успешно водити у наредна два месеца до избора. Београд има много проблема и тек ћете видети каквих има“, навео је Вучић.

Вучић је негирао и да је он тај који пушта информације да ће Горан Весић водити Београд.

На питање да ли ће Весић, који је био и у управи фудбалског клуба Црвена Звезда, који је у великим дуговима, на исти начин водити и Београд, Вучић је рекао да ће ко год буде водио Београд то радити боље од бившег градоначелника Драгана Ђиласа из Демократске странке.

Вучић је такође негирао и да ће писац и драматург Душан Ковачевић бити кандидат СНС-а за градоначелника Београда.

Б92