Соња Бисерко сведок против Србије у хрватској тужби за геноцид?

sonja biserko

Соња Бисерко, председница Хелсиншког одбора за људска права у Србији, биће сведок Хрватске у тужби за геноцид против Србије, сазнаје Блиц.

Како наводи извор тог листа, Бисерко је један од три сведока које је до сада пријавио хрватски правни тим.

Међутим, она је у изјави за Блиц није желела ни да потврди ни да демантује та сазнања. „Не могу да причам о томе“, казала је она.

Блиц подсећа да су јуче из Загреба стигле информације да је Хрватска ојачала тим који ће је заступати пред Међународним судом правде у Хагу, а у њему се осим домаћих налазе и инострани правни стручњаци. Међу њима су реномирани британски адвокати специјализовани за међународно право Џејмс Крофорд и Филип Сендс, а најновији члан тима је Кир Стармер, досадашњи главни тужилац за Енглеску и Велс.

Идеја о ојачавању тима који ће Србију заступати пред Међународним судом правде од пре неколико дана постоји и у Немањиној 11, али су у Влади Србије уверени да већ сад имају стручњаке који могу одлично да заступају наше интересе у Хагу. Саговорник Блица из Владе каже да је међу њима и Вилијам Шабас, који је „један од најбољих адвоката на свету за геноциде“. Шабас је професор међународног права на Универзитету Мидлсекс у Лондону и Универзитету у Лајдену, предаје и на Националном универзитету Ирске, а директор је Ирског центра за људска права. Био је део трочлане Комисије за истину и помирење за Сијера Леоне.

На челу српског правног тима је Саша Обрадовић, који је већ дуго заступа Србију пред Међународним судом правде – најпре у процесу оцене легалности једностраног проглашења независности Косова, а потом и у подношење контратужбе Србије против Хрватске за геноцид извршен од 1991. до 1995. године.

У тиму су још Владимир Цветковић, Игор Олујић, Душан Игњатовић и Светислав Рабреновић.

Блиц