И Срби са КиМ имаће своју „заставу“ у Бриселу?

pol-brisel

Највећи градови и региони у Србији најављују отварање својих филијала у седишту Европске уније, а ускоро ће тим путем кренути и Заједница српских општина на Косову и Метохији

СРБИ са Косова и Метохије ће већ почетком следеће године, кад и стартују преговори са ЕУ, добити „пречицу“ до Европе.

Идеја Београда је да се после формирања Заједнице српских општина отвори њихова канцеларија у Бриселу, преко које ће они моћи да лобирају за своје интересе.

Како за „Новости“ каже Марко Ђурић, саветник председника Србије, фокус и задаци канцеларије биће утврђени након формирања и доношења статута ЗСО:

– По угледу на друге регионе европских држава, и Срби са Косова добиће прилику да се боре за интересе ЗСО пред европским институцијама и лобирају у бриселским политичким круговима за бољи положај.

Своју „заставу“ у Бриселу до сада су поставили Ниш (Пиротско-нишавски округ), Крагујевац (Шумадијско-поморавски округ) и Нови Сад, односно Војводина. Када започну преговори са ЕУ, очекује се да број канцеларија наших градова и региона буде повећан на десет, јер су овакве иницијативе најавили из готово свих већих градова у Србији – Ваљева, Краљева, Новог Пазара…

Бошњачки лидери у Рашкој области већ дуже време раде на отварању „испоставе“ у Бриселу. Февзија Мурић, председник Странке за Санџак, за „Новости“ одбацује оптужбе да се иза тога крије намера да се лобира за аутономију овог региона:

– Онда би за исту ствар морали да буду оптужени и Војводина, Ниш и Крагујевац. Уосталом, решили смо да се у овом пројекту удружимо управо са централном Србијом, односно у преговорима смо са Крагујевцем да практично делимо канцеларију.

Рад крагујевачке филијале у Бриселу, међутим, тренутно је замрзнут. Према речима Марије Милошевић, која је пролетос изабрана за представника канцеларије, у току је решавање административних питања и прибављање потребних дозвола.

У Регионалној развојној агенцији ЈУГ, коју у Бриселу представља Александра Луговић, кажу да су веома задовољни досадашњим резултатима. А Предраг Новиков, директор војвођанске канцеларије, каже да је она у „државном систему“.

БЕЗ СТРАНИХ ЛОБИСТА СРБИЈА до даљег неће ангажовати ниједну лобистичку кућу у Бриселу и за то није опредељен новац у буџету за 2014, речено је „Новостима“ у Влади Србије. Према речима Миливоја Михајловића, директора Владине Канцеларије за медије, и интереси наше земље искључиво се заступају преко институција и дипломатске мреже.

Д. М / НОВОСТИ