Хрватска ојачала правни тим за тужбу против Србије домаћим и страним стручњацима

jutarnji-list-tuzba-za-genocid-1

ЗАГРЕБ – Хрватска је окупила тим састављен од домаћих и енглеских правних стручњака који би требало да заступају Хрватску у тужби подигнутој против Србије пред Међународним судом правде у Хагу, у случају који се формално води као тужба због повреде одредби конвенције о спречавању и кажњавању геноцида.

Тим задужен за усмену расправу пред Судом у Хагу чине професор међународног права на Правном факултету у Ријеци Весна Црнић-Гротић, помоћница министра спољних послова Андреја Метелко-Згомбић, начелница у Министарству правосуђа Јана Шперо и професор међународног права на Правном факултету у Загребу Даворин Лапаш.

Професор Мирјан Дамашка учествује у правном тиму у својству правног саветника, док су страни партнери у процесу адвокати из Велике Британије специјализовани за питања међународног права Џејмс Крафорд, Филип Сандс и Кир Стармер, пише загребачки „Јутарњи лист”.

Задатак овог тима је да представи тужбу за геноцид на најбољи могући начин и објасни свету шта се заиста догодило. Након завршетка усменог дела расправе, сви материјали који су годинама прикупљани постаће јавни.

„Независно од тужбе, предузећемо све за што ефикаснији прогон ратних злочина”, поручио је хрватски министар правосуђа Орсат Миљенић.

Хрватска је тужбу за геноцид против Србије поднела 1999. године, а за њу се надлежним 2008. године прогласио Међународни суд правде у Хагу.

Танјуг