СРБИ НА ВЕЛИКОЈ ПАРАДИ ПОБЕДНИКА У ПАРИЗУ 14. ЈУЛА 1919.

srbi na paradi

Велика парада победника у Паризу 1919. године
На ве­ли­кој са­ве­знич­кој па­ра­ди, ко­ја је у Па­ри­зу одр­жа­на 14. ју­ла 1919. го­ди­не (Вер­сај­ски спо­ра­зум пот­пи­сан је 28. ју­на), уче­ство­ва­ли су и пред­став­ни­ци срп­ске вој­ске. Де­фи­ле тру­па зе­ма­ља по­бед­ни­ца у Ве­ли­ком ра­ту пред­во­ди­ли су мар­ша­ли Жо­зеф Жо­фр, Фер­ди­нанд Фош и та­да­шњи хе­рој са Вер­де­на, ка­сни­је ко­ла­бо­ра­тор са на­ци­сти­ма, Фи­лип Пе­тен. Кроз Три­јум­фал­ну ка­пи­ју, ка­ко се и ви­ди на илу­стра­ци­ји ко­ју об­ја­вљу­је „По­ли­ти­ка”, про­мар­ши­ра­ле су фран­цу­ске, аме­рич­ке, бри­тан­ске, бел­гиј­ске и грч­ке тру­пе. Ту су за­тим Ита­ли­ја­ни, иза њих су Ср­би, Ру­му­ни, По­ља­ци, Ја­пан­ци и пред­став­ни­ци Бри­тан­ске им­пе­ри­је – Ин­диј­ци, Аустра­ли­јан­ци и Ка­на­ђа­ни.

Иако би, по на­шим схва­та­њи­ма, срп­ске тру­пе на осно­ву жр­та­ва, на­по­ра и успе­ха у ра­ту тре­ба­ло да бу­ду пред­ста­вље­не бли­же пр­вом ре­ду, то не тре­ба да из­не­на­ђу­је, јер је Ис­точ­ни фронт (код нас по­знат као Со­лун­ски) био до­вољ­но да­ле­ко од Па­ри­за и Лон­до­на, због че­га је сма­тран ра­ти­штем дру­гог ре­да. Фран­цу­зи, Бел­ги­јан­ци, Бри­тан­ци и Аме­ри­кан­ци има­ли су сво­је тра­у­ме због ма­сов­них по­ги­би­ја – кла­ни­це на За­пад­ном фрон­ту.

Ипак, од­лу­чу­ју­ћа вој­на пре­ва­га у Ве­ли­ком ра­ту до­го­ди­ла се упра­во на Со­лун­ском фрон­ту, где су срп­ске тру­пе по­ту­кле бу­гар­ску вој­ску, по­сле че­га је Со­фи­ја ка­пи­ту­ли­ра­ла. Да­љи след до­га­ђа­ја до­вео је до рас­па­да Аустро­у­гар­ске, по­сле че­га Не­мач­ка ви­ше ни­је мо­гла да во­ди рат.

М. Л. / ПОЛИТИКА