Приштина оптужује Београд за напад на гласачка места

enver-hodzaj

ПРИШТИНА – Приштина је оптужила Београд да стоји иза напада на гласачка места у школи „Свети Сава“ у северној Косовској Митровици 3. новембра

„Напад на гласачком центру у северној Митровици био је планиран и стручно организован од професионалаца, иза којих стоје илегалне структуре Србије“, пише приштински дневник Коха диторе.

Такозвани министар спољних послова Косова Енвер Хоџај изјавио је да се кривица за ремећење изборног процеса на северу Митровице не може повезати само с хулиганима. „У општини Северна Митровица, односно у школи „Свети Сава“, напад су планирали и организовали стручни људи који су уништили изборни материјал и претили домаћим и међународним посматрачима, а одговорност за то не може да буде само на хулиганима, и ја мислим да иза овог акта стоје структуре српске државе“, рекао је Хоџај.

Он такође сматра да упркос договору из Брисела да од 1. септембра на северу не функционишу паралелне структуре из области безбедности, оне нису у целости расформиране. „Имамо информације да је велики део ових институција расформиран, али један њихов део и даље функционише из приватних кућа с различитим капацитетима и облицима деловања“, казао је Хоџај.

Хоџај каже да такозвана Влада Косова позива Европску унију да детаљно надгледа остваривање споразума између две земље и истиче да излазак Срба на изборе на северу Косова значи значајан напредак, али да расформирање паралелних структура треба да се стално прати како би се видело шта је расформирано а шта је трансформисано у неки другачији облик или функцију. Дневник преноси изјаву ткзв. тужиоца Основног тужилаштва у Митровици Исмета Ујканија да је једна особа за коју се сматра да је из Београда после напада на гласачке центре ухапшена и против њега се води истрага. Према Ујканију, тужилаштво прикупља информације о онима који су изазвали инцидент у северном делу Митровице на дан избора 3. новембра.

БЕТА