Чо­ве­чан­ство на „Феј­сбу­ку” про­ве­де 14 од­сто вре­ме­на

facebook

Њу­јорк – Нај­по­пу­лар­ни­ја де­сти­на­ци­ја на ин­тер­не­ту је „Феј­сбук”, где љу­ди тро­ше 14 од­сто свог вре­ме­на, док је дру­ги по по­пу­лар­но­сти „Ју­тјуб” на ко­јем про­во­де 6,2 од­сто вре­ме­на.

До тих по­да­та­ка до­шла је бан­ка Си­ти­груп ко­ја је ре­ши­ла да раз­ја­сни чи­ме се ба­ве љу­ди ка­да иду на гло­бал­ну мре­жу.

Пре пет го­ди­на ко­ри­сни­ци ин­тер­не­та у све­ту тро­ши­ли су на „Феј­сбу­ку” укуп­но 2,2 од­сто вре­ме­на ко­је су про­во­ди­ли „он­лајн”. То је био тек сед­ми по по­пу­лар­но­сти сајт у све­ту.

Он је са­да, са 14 од­сто вре­ме­на ко­је љу­ди про­во­де на ње­му, ви­ше не­го дво­стру­ко по­се­ће­ни­ји од нај­бли­жег кон­ку­рен­та.

„Феј­сбук”је ли­дер по по­пу­лар­но­сти и ме­ђу ко­ри­сни­ци­ма мо­бил­них уре­ђа­ја. На том сај­ту или апли­ка­ци­ја­ма ко­ри­сни­ци про­во­де ви­ше од 20 од­сто од укуп­ног вре­ме­на на мре­жи.

За пет го­ди­на де­се­ти­на нај­по­пу­лар­ни­јих сај­то­ва ра­ди­кал­но је про­ме­ње­на. Нај­по­пу­лар­ни­ји сај­то­ви по­ста­ле су со­ци­јал­не мре­же и раз­ли­чи­ти сер­ви­си.

Удео „Гу­гла” је 2008. го­ди­не био 3,4 од­сто, а са­да је 5,4. По­пу­лар­ност „Ју­тју­ба” је по­ра­сла ду­пло: са 3,1 од­сто 2008. го­ди­не на 6,2 од­сто да­нас. У про­те­клих пет го­ди­на осет­но је сма­ње­на по­пу­лар­ност „Ја­хуа” са 9,1 од­сто 2008, ка­да је био дру­ги по по­пу­лар­но­сти, на ово­го­ди­шњих 3,9 од­сто.

Пре пет го­ди­на нај­по­пу­лар­ни­ји је био сајт „Мај­кро­соф­та”, на ко­ме су ко­ри­сни­ци про­во­ди­ли 12,6 од­сто свог „он­лајн” вре­ме­на. Ње­гов удео је са­да сма­њен на 2,4 од­сто.

У по­след­њој го­ди­ни по­пу­лар­ност дру­штве­не мре­же „Феј­сбук” је на­ста­ви­ла да ра­сте, ка­ко ме­ђу ко­ри­сни­ци­ма ком­пју­те­ра, та­ко и код вла­сни­ка мо­бил­них уре­ђа­ја.

Исто­вре­ме­но су ме­ђу вла­сни­ци­ма смарт­фо­на све по­пу­лар­ни­ји „Ин­ста­грам” и „Ама­зон”, док на „Тви­те­ру” про­во­де све ма­ње вре­ме­на.

Тан­југ