Дачић Србима са севера прети егзодусом

dacic tera srbe na siptarske izbore

Подржавамо сваку српску листу, али имамо поверење у Грађанску иницијативу „Српску“, јер је настала залагањем Владе, због потребе да постоји јединствен и усаглашен приступ у вођењу политике са Србима на Косову, изјавио је данас премијер Србије Ивица Дачић.

Дачић је у емисији „Став Србије“ на Првој српској телевизији рекао да се Београд суочавао са великим опструкцијама локалних органа власти у српским општинама на Косову, којима није важно да слушају Београд.

Дачић је нагласио да је излазак Срба са севера Косова у поновљеном првом кругу гласања 17. новембру важан како би се формирала Зајденица српских општина.

То се мора уважити и Срби морају сами да одлуче, ми имамо обавезе, али имају и они, напоменуо је Дачић.

Он је упозорио да би подследице неизласка биле егзодус и нестанак Срба.

Београд би, у том случају, како је објаснио Дачић, био онемогућен да им помаже, била би срушена могућност конституисања Заједнице српских општина и заустављен пут ка ЕУ, али и створена мржња између Срба у централној Србији и на Косову.

Без обзира на инциденте на северу Косова, Дачић је задовољан одзивом Срба који су први пут схватили да нису ово нису избори за Хашима Тачија или избори који су ојачали косовску независност.

Према његовим речима, локални избори на Косову су прилика да Срби добију легитимну и легалну власт коју ће признати Приштина и међународна заједница.

Уколико не буде довољан одзив Срба у севереној Митровици 17. новембра, указао је Дачић, Албанац ће бити градоначелник.

У недељу су избори, знате колико су Албанци и Бошњаци добили, ако хоћете да Срби добију изађите на изборе, рекао је Дачић.

Према његовим речима, бриселским споразумом је предвиђено да у северној Митровици буде административно седиште Заједнице српских општина, која обухвата десет општина.

Северна Митровица је кључна за примену бриселског споразума, ту би требало да буде српски центар на Косову, закључио је Дачић.

Блиц