Ратни злочинци – градоначелници Србице и Глоговца!

uqk

У општинама Србица и Глоговац у Дреници за градоначелнике изабрани бивши припадници ОВК оптужени за ратне злочине, Сами Љуштаку и Неџат Демаку. Уколико не положе заклетву нови избори

У косовским општинама Србица и Глоговац у Дреници можда ће бити одржани нови шиптарски избори, иако су у обе ове општине кандидати ДПК Хашима Тачија за градоначелнике прошли у првом кругу, али су на оптужници због почињених ратних злочина као припадници ОВК.

Градоначелник Србице Сами Љуштаку, који се налази у притвору због сумње да је чинио ратне злоцине, можда неће моћи да положи заклетву, иако је добио изборе.

У закону о локалној самоуправи се каже да ће „градоначелник који не да заклетву у року од месец дана од дана потврђивања резултата изгубити мандат“.

То се не може рећи за градоначелника Глоговца Неџата Демакуа пошто он још није у притвору, иако је против њега прекјуче Еулекс подигао оптужницу због сумње да је чинио ратне злочине.

Демаку је одбацио оптужбе Еулекса, оптуживши његове службенике да су неспособни за посао који обављају, преноси Кохвизион.

На оптужници Еулекса је још 15 особа, међу њима и амбасдор Косова у Тирани и бивши врховни командант ОВК Сулејман Селими, градоначелник Србице Љуштаку, градоначелник Глоговца Демаку и посланик из редова Тачијеве ДПК Фадил Демаку.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП