УСАИД прешао на директно финансирање у Србији, организације добиле више од милион долара

USAID

Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) представила је нови облик финансирања у Србији – директно финансирање, додељујући бесповратна средства за пет организација чиме је управљање пројектима у потпуности стављено у њихове руке.

Према речима амбасадора САД у Србији Мајкла Кирбија и директорке УСАИД-а Сузан Фриц, циљ преласка на директно финансирање је јачање капацитета организација у Србији, ефикасније коришћење средстава УСАИД и знак је поверења у организације цивилног друштва и државне институције.

“Директно финансирање знак је снажнијих веза између Србије и САД, као и побољшаних капацитета организација у Србији. Ово друго ће бити веома важно за Србију на њеном путу приближавања Европској унији”, рекао је Кирби.

Сузан Фриц подсетила је да је УСАИД присутна у Србији од 2001. године са више од 700 милиона долара инвестиција и истакла важност директног финансирања, јер је на тај начин “одговорност за развој Србије у рукама њених грађана”.

Пет организација добило је укупно више од милион америчких долара директних финансија, а то су Грађанске иницијативе, Достигнућа младих Србије, Медијска коалиција, Регионална развојна агенција Санџака и фондација Траг.

Танјуг