Север Косова у ћорсокаку!

Protest-Srba-u-Kosovskoj-Mitrovici

После свега што се догађало на косовским изборима прошле недеље, најављеног понављања на три бирачка места у Косовској Митровици и изјаве Ивице Дачића да би, ако Албанац победи за градоначелника, могло доћи и до оружаних сукоба, већина Срба сматра да је Београд цео север довео у ћорсокак из кога, тренутно, нико не види излаз. Нису помогле ни претње, ни уцене. Срби, једноставно, нису хтели против себе.

– Како чујемо сада Кетрин Ештон „броји гласове“ и одлучује колико је Срба изашло и каква ће власт бити. Шта год да изброји и кога год да доведе на чело општина, биће то ненародна и антисрпска власт коју Срби неће сматрати својом и која неће моћи дуго да опстане – каже Златибор Ђорђевић председник удружења Стара Србија. Он ипак у свему види и нешто позитивно.

– Упркос свему што се догодило и што ће нам се још догађати, има нечега и доброг за нас Србе на северу – што брине и Београд и Приштину и Брисел. Са десет одсто изашлих, од чега је половина гласала на силу, уцењена платом и радним местом, а део је доведен из Србије, не може се никада рећи, мада Хашим Тачи то већ тврди, да су Срби одлучили да живе у независном Косову. Не, Срби су, бојкотом, јасно рекли да неће ни независно Косово ни велику Албанију, и то ће увек бити велики проблем за све који су нас батином терали на ове изборе и на издају – сматра Ђорђевић.

Могуће је да ће Београд покушати да на три бирачка места у Косовској Митровици „истера“ што више Срба и тако прогура и спасе Крстимира Пантића и листу „Српска“. Међутим, Албанци ће сигурно, у немалом броју, бити заступљени у Скупштини општине Северна Косовска Митровица и први пут ће, од 1999. године доћи у северни део града да одлучују о његовој судбини.

– Долазак ће за Србе на северу, ненавикнуте да власт деле са Албанцима, бити веома болан, нико не зна какве ће бити реакције, али се сви слажемо да ствари неће ићи онако како су Хашим Тачи и Ивица Дачић испланирали – истиче један од професора Универзитета у Косовској Митровици који, упркос претњама да ће остати без посла, није гласао прошле недеље.

Ако поновљени избори у Косовској Митровици и успеју, формирање Заједнице српских општина опет ће остати под великим знаком питања, јер је неизвесно ко ће у другом кругу победити у српским општинама јужно од Ибра. Српска листа је, према првим резултатима, имала највише гласова, али то може бити Пирова победа.

Могуће су и коалиције без Српске листе (Тачијеви Срби и Албанци на пример) које неће хтети Заједницу српских општина, па ће Београд морати да моли Хашима Тачија и Кетрин Ештон да им помогну да се Заједница, која и иначе неће имати нека значајнија овлашћења (као удружење грађана), некако ипак скрпи.

Спремни за сеобу

Срби на северу су под страшним психолошким притиском који неки не могу да издрже, па тихо, посебно из страха да им деца не добију дипломе са печатом Републике Косово, повлаче своје у Србију. Раније су са Албанцима лако излазили на крај, сада је против њих и Београд. Страхује се да ће сеобе тек уследити и да ће се број Срба на северу Косова за коју годину преполовити. Готово сви који су на листама за градоначелнике општина на северу имају куће или другу имовину у Србији и примају плате из Београда и Приштине.

Дачић: Биће вам онако како одлучите

Премијер Ивица Дачић позвао је Србе да изађу на поновљено гласање на три бирачка места у Косовској Митровици, поручивши им да је то питање опстанка.
– Биће вам онако како одлучите. Ако Срби не изађу на изборе биће им градоначелник Албанац. Нек им је са срећом – рекао је Дачић. Он је истакао да су Срби сада у предности јер знају колико њих треба да изађе на изборе да Албанац не би био градоначелник Косовске Митровице.

Д. Н. Петровић – Вести