Зашто не судите убицама Срба?!

Vladimir-Vukčević

Најава тужиоца за ратне злочине Србије да ће ускоро започети са процесуирањем и оних злочина којима Хашки трибунал није успео да се позабави, наводећи случај Штрпце, наишла је на огорчење у Републици Српској.

Председник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила РС, Недељко Митровић каже за „Вести“ да је и огорчен и разочаран податком да и после 20 година не постоји жеља да се процесуирају злочини против српског становништва.
Подсетимо, Злочин у Штрпцима догодио се 27. фебруара 1993. године када су припадници српских паравојних јединица отели групу путника из воза на релацији Београд-Бар.

Отети путници, 18 Бошњака и један Хрват потом су ликвидирани.
– Не спорим да је у случају Штрпце почињен несумњив злочин. Али, њега су починили екстремисти, а до данас не постоји жеља да се истраже злочини у Добровољачкој улици, Тузланској колони, Сијековцу или целој територији Сарајева иза којих је стајао читав систем – истиче Митровић и додаје да је изненађен чињеницом што више не постоји правна институција која би се бавила истраживањем тих злочина.

– Тужилаштво за ратне злочине Србије је самоиницијативно започело ове предмете, али и поред споразума око размене података са Судом БиХ, очигледно више не жели тиме да се бави. До сада смо барем знали на чијој страни су Наташа Кандић или Соња Бисерко. Сада излази на видело да је у истој групи и Владимир Вукчевић, али са једином разликом што је он део система и плаћа га народ Србије – закључује Недељко Митровић.
У Тужилаштву за ратне злочине Србије јуче нису желели да коментаришу ове наводе.

Ђ. Баровић – Вести