Европски суд за људска права осудио Грчку што је из појма „животних партнера“ искључила геј парове

gej-parovi

СТРАЗБУР – Грађанска заједница не сме да буде резервисана за хетеросексуалне парове, одлучио је данас Европски суд за људска права (ЕЦХР), осуђујући Грчку што је од појма „животни партер“ створила правну категорију из које су искључене особе геј оријентације.

Судије у Стразбуру истичу да грчке власти нису понудиле убедљиве разлоге којима би се оправдало искључивање истополних парова из појма „животних партнера“ у закону из 2008. године, извештава АФП.

Двојица грчких хомосексуалаца, Григорис Валианатос и Николаос Милонас су се, са још три друга пара, жалили суду у Стразбуру да поменути закон нарушава право на поштовање њиховог приватног и породичног живота, како је предвиђено Европском конвенцијом о људским правима.

Григорис Валианатос

У одлуци суда се наводи да чланице ЕУ нису у обавези да уводе неку врсту правног признања хомосексуалних веза. Али од 19 чланица које признају неку форму регистрованог партнерства осим брака, само Литванија и Грчка то право резервишу искључиво за парове супротног пола.

Суд је закључио да двојица Грка заслужују правну заштиту, будући да су у сличној ситуацији као хетеросексуални парови којима држава нуди зашститу предвиђену појмом животних партнера.

Грчка ће сада бити приморана да због овакве одлуке ЕЦХР-а промени закон из 2008.

Грчки активисти за права хомосексуалаца поздравили су одлуку суда у Стразбуру.

Танјуг