Њуз.нет: Спаљена руска амбасада у Загребу због ћириличног натписа

cirilica-glapcina-Hrvat

ЗАГРЕБ, 5. новембар 2013, (Њуз) – Противници ћириличног писма у Хрватској запалили су ноћас амбасаду Русије у Загребу и тиме уклонили једно од најјачих упоришта ћириличног писма у земљи.

Протестанти су најпре покушали да запале табле са ћирилицом, али се ватра проширила на целу амбасаду и проузроковала велику материјалну штету.

Противници ћирилице најпре су из Вуковара протерали српску ћирилицу, потом су се у Ријеци обрачунали са македонском, а сада је на ред дошла руска.

– Ми, да се разумемо, немамо ништа против ћирилице одређене националности. Не делимо ћирилицу по томе чија је и одакле је, свака ћирилица је за нас иста – непожељна. Многи у Хрватској осећају изузетан психички бол када виде те чудне и надасве нежељене симболе који нису латинични и ми желимо томе стати на пут – рекао је Боро Шутек, један од учесника протеста у Загребу.

Влада Хрватске оштро је осудила вандалски чин паљења руске амбасаде и најавила да разматра извесне мере којима би предупредила сличне ексцесе у будућности. Према незваничним сазанањима Њуза, једна од мера о којој се највише размишља јесте проглашење целе земље “ћирилица фрее” зоном, првом такве врсте у Европи.

Ненад Милосављевић

Дејан Николић

Нјуз.нет