Комерсант: Неки руски политичари веће српске патриоте од власти у Србији

komersant

Из вести да се група руских посланика спрема да у Думи предложи резолуцију о непризнавању избора на Косову и изјаве новинара државног руског канала да је Београд издао Србе на Косову, многи Срби закључиће да су за Кремљ ти избори били нелегитимни и да званична Москва баца рукавицу у лице председнику Србије Томиславу Николићу, пише у ауторском чланку коментатор листа Комерсант Максим Јусин.

Тако испада, али на први поглед, навео је коментатор, да су неки руски политичари, веће патриоте од српских власти које не само да нису изборе на Косову прогласиле нелегитимним, него су позвале косовске Србе да гласају.

Међутим, коментатор Јусин објашњава да таква позиција није дошла из уста ни председника Русије Владимира Путина, ни министра иностраних послова Сергеја Лаврова већ посланика Праведне Русије Михиала Јемељанова који је наводно обећао делегацији спрских политичара са Косова да ће предолжити резолуцију о непризнавању избора на Косову.

“У вези са тим поставља се питање, да ли је посланик усагласио свој став са администрацијом председника или са спољнополитичким установама. Јер он, уз сво уважавање ка господину Јемељанову, још није опуномоћен да наступа у име целе Русије, навео је Јусин.

Комерсантов коментатор додаје да је истовремено руски новинар руске државне телевизије, извештавајући о изборима, изјавио како је Београд опет издао Србе на Косову и Метохији и то у замену за евроинтеграције.

Ради се о истом новинару који је пре неколико година у програму изјавио како је премијер Србије Зоран Ђинђић заслужено добио метак.

Јусин истиче да Београд већ 14 година нема контролу на Косову, и да ни не може да прода, изда или уступи ту територију, али и да, “ако је и Томислав Николић који је ишао ка освајању власти под патриотским паролама заузео став да косовски Срби треба да гласају на изборима, онда је он за то имао све основе“.

Наводећи да је Николића као политичара који је био други човек у странци Војислава Шешеља тешко назвати космополитом, западњаком или либералом, Јусин пише да је српског председника живот натерао да постане реалиста и одустане од громких изјава и да проба да спасе оно што се спасти да.

Да, на пример, покуша да спречи да Косово постане једнонационална, чисто албанска творевина, да Срби који тамо живе буду максимално представљени. Због тога их је Николић и позвао да изађу на изборе, пише Јусин и додаје да се може десити да без обзира на све обећања Запада, Косово не постане цивилизовано и да Албанци наставе да крше права Срба на Косову.

На крају, Јусин закључује да није на Русима да суде и да оптужују власти за издају финализирајући да је веома згодно позивати на сукоб са читавим светом, на вечиту изолацију и рат до последњег Србина, све седећи у ушушканом кабинету Думе или у телевизијском студију.

Блиц