Хашим Тачи: Косово нормализује односе са Србијом, доћи ће и до признања независности

taci dacic

Ратни злочинац Хашим Тачи рекао је у интервјуу за државну босанску телевизију БХТ1 да подржава форимирање мултиетничких – српских, албанских и других заједница на Косову.

Најавио је нове економске подстицаје за север Косова да би се тамошњи становници „одвојили од проблема, притисака, уцена и страха од појединаца које држе ту област као таоца.

Тачи је у среду увече оценио да су грађани Србије „уморни од проблема, конфликата, непријатељстава и желе напред ка НАТО, ЕУ и економској добробити“.

У емисији „Интервју 20“ Тачи је рекао да је „Србија имала територијалне претензије према Косову, према подели Косова и формирању једне Републике Српске, аутономије, и сви ти покушаји су били неуспешни“.

„Сада имамо (бриселски) споразум од 19. априла (са Србијом). Косово је суверено и независно, с међународно признатим територијалним интегритетом. Нико не може претендовати да измени границе у региону“, указао је Тачи.

„Косово је мултиетничко и неће се градити само на етничким основама“, поручио је Тачи и најавио демократске реформе у области економије, законодавства, политике.

По његовим речима, „Косово је домовина свих њених грађана, место у којем сви уживају иста права“. Упитан о томе да ли ће и када ће Србија бити спремна да призна независност Косова, Тачи је казао да је „сада важно да се ради на нормализацији односа, а доћи ће и то време“.

„Сада се треба више размишљати о будућности, него о томе да ометамо једни друге“, рекао је Тачи и додао да су преговори у Бриселу много помогли и Косову, и Србији, те и миру и стабилности региона.

„Свака намера једне државе да омета другу је сметња само њој“, казао је Тачи о путу земаља региона ка ЕУ.

О томе што Босна и Херцеговина није признала независност Косова, Тачи је рекао да је „Република Српска главни фактор у непризнавању Косова“.

Истакао је да је економски раст Косова око пет одсто, те су улагања видљива: „Улаже се у пројекте капиталних инвестиција, гради се ауто-пут који повезује Косова са Албанијом и европским коридором, окончана је изградња модерног аеродрома, отварају се нова радна места и смањује се незапосленост“.

Нагласио је да је Косово успоставило „одличне односе“ са свим земљама региона и изразио задовољство што све оне међусобно комуницирају иако су водиле ратове и биле сведоци „насиља Србије које је довело чак и до геноцида, али сада морамо гледати у будућност – не треба да будемо жртва прошлости“.

Блиц