Привремена Скупштина АП КиМ: Небојша Стефановић да одмах распише локалне изборе на северу по законима Србије

slavnko stevanovic

Косовска Митровица – Привремена Скупштина КиМ коју су формирали одборници локалних самоуправа са севера Косова затражила од Небојше Стефановића да одмах распише локалне изборе за те општине.

Те општине раније су распуштене одлуком Владе Србије, а потом је влада именовала привремена већа која руководе локалним самоуправама Косовске Митровице, Звечана, Зубиног Потока и Лепосавића.

Како се наводи у саопштењу Привремене Скупштине КиМ, коју Влада Србије не признаје, председник српског парламента је обавезан да распише локалне изборе сходно члану 86. Закона о локалној самоуправи где се наводи да је то дужан да учини највише два месеца од распуштања локалне скупштине.

Влада Србије распустила је општине на северу Косова 10. септембра.

Привремена Скупштина КиМ у саопштењу тврди да би нерасписивањем избора председник српског парламента починио кривично дело злоупотребе службеног положаја.

На Косову су у недељу одржани локални избори по косовским законима. У српским срединама јужно од Ибра излазност је било око 60 одсто, док је на северу забележена мала излазност. Непознати нападачи прекинули су насилно гласање на три места у северној Косовској Митровици, а Влада Србије затражила је понављање избора на целом северу Косова.

Бета