Ненад Чанак: Војводина није у уставном поретку Србије

canak

НОВИ САД – Након што је Одбор за питања уставно-правног положаја Војводине данас усвојио Предлог платформе о полазним основама за израду закона о финансирању Аутономне Покрајине Војводине, председник Лиге социјалдемократа Војводине, једног од предлагача платформе, Ненад Чанак истиче да и даље не постоји консензус по свим питањима у владајућој коалицији у Војводини, као и да је предлог платформе минимум на који је ЛСВ уопште могла да пристане.

Чанак је, гостујући у емисији „Један на један“ Радио-телевизије Војводине, рекао да чињеница да је заједничка платформа угледала светлост дана није утицала на то да се изгладе односи са већинским партнером у коалицији, Демократском странком, која се, како каже, већ дуги низ година арогантно понаша према својим коалиционим партнерима, пре свега Лиги социјалдемократа Војводине и Савезу војвођанских Мађара.

„То је недопустиво и ми то нећемо трпети, што значи да ћемо се у будућности договарати око сваког пројекта понаособ. Нико више нема право на априорну подршку“, истиче лидер лигаша.

Објашњавајући чињеницу да предлог платформе предвиђа промену пореског система Србије, којом би се АП Војводини омогућило да врши наплату пореза на одређеној територији, Чанак је рекао да је пореска управа за Војводину најбољи лакмус и показатељ онога чиме ће се сада бавити такозвани лајавци, а то је наводно отцепљење Војводине.

„Нико не примећује шта се дешава са Косовом или пораст насиља у друштву, него се шамари лупају мирним и глупим „лалама“, који се неће бунити. А сама Војводина није у уставном поретку Србије; она стоји са стране, везана танким нитима и служи томе да једног дана може да се одсече и отпадне“, објашњава лидер ЛСВ.

Смисао платформе је, додаје Чанак, да се Србија доведе до тога да поштује свој Устав и законе, а моменат у којем се она доноси он објашњава чињеницом да док је на власти била Демократска странка, у чијој су руци били „и нож и погача“, није урађено ништа, те да је прича о Статуту Војводине – „прича за малу децу“.

„Сада су се односи променили и показало се да је ова влада у многим стварима ефикаснија од оне владе коју смо ми подржавали, на првом месту у борби против корупције. Додуше, та борба је ових дана почела да шлајфује и зато је потребно започети борбу против криминала и уличног насиља, чиме ће се отворити Пандорина кутија веза политичара и криминалаца“, објашњава Чанак и пита ко је разбија гласачке кутије по Косову и у Врбасу.

Чанак је осудио гледање кроз прсте криминалу и указао на то да насиље хулигана, које је све присутније у друштву, не би могло да функционише без монопола државе.

„Зато нико не треба да се чуди чињеници да су Земунци, у своје време, могли да раде шта хоће, када су били део парадржавног апарата и сви имали легитимације тајне полиције“, истиче Чанак и додаје да и данас такозване навијачке групе и и дилери дроге све раде са знањем полиције.

Пораст насиља у друштву и све чешће обрачуне међу хулиганима Чанак објашњава покушајем одређених снага у друштву да се позицинионирају, како се ближе ванредни парламентарни избори и како је борба против корупције почела да „шлајфује“.

„Хулигани су постали јачи од државе и она мора да се брани. Вучић мора да крене у обрачун са њима, мора доћи до измена у кривичном законику, да добијемо могућност да се људи одбране на улици“, рекао је он и додао да се чуди да са пораст социјалних тензија нема и више пљачки и насиља.

Чанак је рекао да се не слаже са оценом председника Демократске странке Драгана Ђиласа, да је у Србији на делу увођење диктатуре, напоменувши да смо за време власти демократа имали корене свега онога што се догађа данас.

„Да у Србији влада диктатура, не би смо имали уличне банде које су јаче од државе“, објашњава он и указује на потребу раскринкавања спреге политике и крупног капитала.

РТВ